You are here

Τέλος το αυτεπάγγελτο μαυροπινακισμού εταιρειών

13/02/2021 06:00

Διαγραφή προνοιών που επιτρέπουν στην Επιτροπή Αποκλεισμού οικονομικών φορέων από δημόσιες συμβάσεις να προχωρά σε αυτεπάγγελτη εξέταση υποθέσεων, προβλέπουν κανονισμοί που κατατέθηκαν ενώπιον της Bουλής.

Οι κανονισμοί που ετοιμάστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο, τροποποιούν τους υφιστάμενους κανονισμούς περί διαχείρισης της εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων επιφέροντας αλλαγές στις διαδικασίες αποκλεισμού οικονομικών φορέων από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Μεταξύ άλλων, διαγράφεται η περίπτωση της εξέτασης υποθέσεων που υποβάλλονται απευθείας στην Επιτροπή Αποκλεισμού (ΕΠ.ΑΠ.), για λόγους υποχρεωτικού αποκλεισμού ή για τερματισμό δημόσιας σύμβασης.

Όπως υποστηρίζεται, η εν λόγω τροποποίηση, προτείνεται ώστε να δίδεται πάντοτε η ευχέρεια προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών κατόπιν αποκλεισμού από διαγωνισμό, να είναι ξεκάθαρο το σύστημα των οριζόντιων αποκλεισμών και η υπόθεση να άγεται ενώπιον της ΕΠ.ΑΠ. μόνον εάν υπάρξει οριστική απόφαση επί του θέματος από αναθέτουσα αρχή, να μην επιβαρύνεται η ΕΠ.ΑΠ. με δυσανάλογο διοικητικό κόστος και να διευκολυνθεί η διαδικασία ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων φορέων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις υποχρεωτικές περιπτώσεις αποκλεισμού, διαγράφεται η καταγγελία και η παραδοχή, ως λόγοι υποχρεωτικού αποκλεισμού οικονομικού φορέα από διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων.

Περιορισμοί προβλέπονται στη δυνατότητα της Επιτροπής Αποκλεισμού να εξετάζει ενδεχόμενο αποκλεισμού οικονομικού φορέα από δημόσιες συμβάσεις, σε περίπτωση άσκησης προσφυγής εναντίον απόφασης της αναθέτουσας αρχής, ή σε περίπτωση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν τους κανονισμούς σημειώνεται ότι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν. Ωστόσο, καταγράφονται «σοβαρές επιφυλάξεις» ενός μέλους της Επιτροπής Αποκλεισμού, αναφορικά με τη διαγραφή των προνοιών για την απευθείας (αυτεπάγγελτη) εξέταση υποθέσεων από την ΕΠ.ΑΠ.

Ασυλία έναντι πράξεων και παραλείψεων

Με τους προτεινόμενους κανονισμούς, εισάγεται επίσης πρόνοια με βάση την οποία ο πρόεδρος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και της Επιτροπής Αποκλεισμού, δεν υπόκεινται σε ποινική δίωξη και δεν υπέχουν αστική ευθύνη για οτιδήποτε λέχθηκε ή έγινε ή παραλείφθηκε κατά την εκτέλεση ή άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για οτιδήποτε καταγράφεται στις αποφάσεις που εκδίδουν.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν και εναρμονιστικές ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί περί διαχείρισης της εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων τροποποιήθηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Η Ολομέλεια της Βουλής, ενέκρινε τροποποίηση με βάση την οποία ο αποκλεισμός που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Αποκλεισμού θα τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία του σχετικού γεγονότος, αντί από την ημερομηνία που έλαβε γνώση του γεγονότος η Επιτροπή, ως ίσχυε προηγουμένως.

Εκκρεμούσες υποθέσεις εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση, με μεταβατική πρόνοια.

Της Μαρίας Χαμπή