You are here

Τρύπα στην προστασία εγγυητών κατά την εκκαθάριση εταιρειών

22/09/2020 07:20

Τρύπα στην προστασία εγγυητών σε περιπτώσεις εκκαθάρισης εταιρειών, εντοπίζει η εκτελεστική εξουσία, λόγω μη αφαίρεσης χρονικού περιορισμού που τίθεται στη νομοθεσία για την ευνοϊκή μεταχείρισή τους στο πλαίσιο των μηχανισμών αφερεγγυότητας, κάτι που σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία έγινε «εκ παραδρομής».

Η εκτελεστική εξουσία κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 299 του περί Εταιρειών Νόμου, το οποίο αφορά στη μεταχείριση των εγγυητών στην περίπτωση εκκαθάρισης εταιρείας, ούτως ώστε αυτό να συνάδει με την προστασία που τυγχάνουν πλέον οι εγγυητές σε όλους τους υπόλοιπους μηχανισμούς του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για όσα φυσικά πρόσωπα υπέγραψαν συμβάσεις εγγύησης για οφειλές εταιρείας μέχρι τις 13 Ιουλίου 2018, ακόμα και εάν το διάταγμα εκκαθάρισης της εταιρείας εκδοθεί μετά τον Απρίλιο του 2021, τα πρόσωπα αυτά θα καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις για τις υποχρεώσεις τους ως εγγυητές, αφού αφαιρεθούν τα λογικά έξοδα διαβίωσης τους και της οικογένειας τους, καθώς και το ύψος των δόσεων που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν ως πρωτοφειλέτες.

Η εν λόγω αλλαγή, όπως σημειώνεται, προωθείται για σκοπούς συνοχής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση του πακέτου νομοθεσιών που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018, έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση εισήγηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για αφαίρεση του χρονικού περιορισμού (ο οποίος ήταν μέχρι τον Απρίλιο του 2021), για την εφαρμογή της ευνοϊκής μεταχείρισης των εγγυητών στο πλαίσιο των μηχανισμών αφερεγγυότητας.

«Εκ παραδρομής», όπως αναφέρεται, «ο μηχανισμός της εκκαθάρισης εταιρειών δεν προσαρμόστηκε, όπως τους υπόλοιπους μηχανισμούς της αφερεγγυότητας».

Τέτοιοι μηχανισμοί είναι οι περιπτώσεις που χρεώστης πτωχεύσει ή συμμετέχει σε προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής ή διοριστεί εξεταστής για την αναδιάρθρωση των χρεών εταιρείας.

Η προστασία των εγγυητών που εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσχυσε μετά την ψήφιση του πακέτου των νομοθεσιών που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον Ιούλιο του 2018, χωρίς τον χρονικό περιορισμό του Απριλίου 2021.

Της Μαρίας Χαμπή