You are here

Ζητούν εξαιρέσεις για πληρωμές με κάρτες

29/06/2022 07:07

Την εξαίρεση τους από την υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με κάρτες έθεσαν επί τάπητος οι περιπτεριούχοι κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος τους μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, δεν λήφθηκαν υπόψη οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις τους από την καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα προϊόντα που διατίθενται από τα περίπτερα.

Ζήτησε όπως οι περιπτερούχοι τύχουν εξαίρεσης από την υποχρεωτική λήψη κάρτας όταν δεν έχουν όφελος με την εξαίρεση κάποιων προϊόντων που πωλούνται από τα περίπτερα, αλλά και να τεθεί κατώτατο όριο στις συναλλαγές που θα γίνονται αποδεκτές για πληρωμές με κάρτες, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «πελάτες αγοράζουν τσίχλες για 15 σεντ και πληρώνουν με κάρτες».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους τους είναι σχεδόν μηδαμινό στα πλείστα προϊόντα που πωλούν με την πληρωμή με κάρτες, ενώ ζήτησε όπως εφαρμοσθεί ειδική χρέωση για προϊόντα που διατίθενται από τα περίπτερα, όπως τσιγάρα, εφημερίδες κάρτες κτλ που το περιθώριο κέρδους είναι ελάχιστο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν το περιθώριο κέρδους είναι από 0.7% - 1.0%, ενώ είπε ότι το κόστος της κάθε συναλλαγής με κάρτα κυμαίνεται από 1.2% έως 2.5%.

Είπε επίσης ότι σε αρκετά προϊόντα που πωλούνται από τα περίπτερα οι τιμές είναι προκαθορισμένες, ενώ και στο 70% των προϊόντων που πωλούν το περιθώριο κέρδους είναι από 2.5% - 7%, με αποτέλεσμα όταν πληρώνονται με κάρτες να μην έχουν κανένα κέρδος, ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι εις βάρος των επιχειρήσεων τους.

Ανέφερε περεταίρω ότι το πρόστιμο των τεσσάρων χιλιάδων που προβλέπει η νέα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους περιπτεριούχους που δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, υπογραμμίζοντας ότι «οι νομοθεσίες θα πρέπει να είναι τέτοιες που να μην ωθούνται στην παρανομία οι επηρεαζόμενοι».

Εκ μέρους της εταιρείας JCC Payment Systems Ltd αναφέρθηκε ότι οι χρεώσεις για τα περίπτερα δεν καθορίζονται με το προϊόν αλλά έχει να κάνει με τον τύπο της κάρτας, ενώ σημείωσε ότι όλες οι κατηγορίες επαγγελματιών έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει νομοθεσία για την υποχρεωτική χρήση καρτών και από τους περιπτεριούχους και τόνισε ότι εναπόκειται στη Βουλή να εξετάσει εξαιρέσεις για τη συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών.

Απαντώντας επίσης σε επικρίσεις του συνδέσμου Περιπτεριούχων για δεσπόζουσα θέση της εταιρείας λόγω ελάχιστου ανταγωνισμού, είπε ότι τα τελευταία χρόνια οι πάροχοι στην κυπριακή αγορά είναι περίπου δεκαπέντε.

Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή ανέφερε ότι δέχονται καθημερινά παράπονα για τη μη αποδοχή πληρωμών μέσω καρτών, ενώ από την πλευρά του λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι διαφωνούν με την εξαίρεση επιχειρήσεων και προϊόντων από την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς θα συνιστούσε άνιση μεταχείριση.

Της Ελένης Χαραλάμπους