You are here

Δεν σώζεται ο νόμος για μείωση επιτοκίων

07/11/2013 14:26
Επιμένει η κυβέρνηση σε ότι αφορά στην αντισυνταγματικότητα του νόμου για μείωση των ενοικίων για εμπορικούς και οικιστικούς σκοπούς, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ξεκαθαρίζει πως όποια τροπολογία υπάρξει με την οποία γίνεται διαχωρισμός των υποστατικών θα προσκρούει επίσης στο σύνταγμα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών συζήτησε την αναπομπή του νόμου και τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη απογευματινή συνεδρία της ολομέλειας.

Υπέρ της ψήφισης νόμου του ΑΚΕΛ για κλιμακωτή μείωση των ενοικίων ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ενώ αποχή τήρησαν ΔΗΣΥ και η Συμμαχία Πολιτών.

Παρόλο που τα κόμματα δεν ξεκαθάρισαν τη στάση που θα τηρήσουν το απόγευμα, για μια άλλη φορά αποτελεί γρίφο η στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ, το οποίο μάλιστα ετοίμασε τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από τις μειώσεις τα οικιστικά υποστατικά.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στην επιτροπή ανέφερε πως ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο για συνταγματικά ζητήματα.

Όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 26 του Συντάγματος και δεν καλύπτεται στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το δίκαιο της ανάγκης, προσθέτοντας πως η νομοθεσία προσκρούει στις εξουσίες του δικαστηρίου το οποίο βάσει του νόμου περί ενοικιοστασίου έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα ενοίκια.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο νόμος που ψηφίστηκε δεν μπορεί να διασωθεί γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί το δίκαιο της ανάγκης.

Τόνισε επίσης πως λόγω των συνθηκών στην Κύπρο εξαιτίας της κρίσης, εκδόθηκε διάταγμα με μηδενικές αυξήσεις στα ενοίκια, επισημαίνοντας πως τα ενοίκια μπορούν να μειωθούν βάσει των κανόνων της αγοράς.

Σημείωσε πως ο ενοικιαστής μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει μείωση των ενοικίων, προσθέτοντας πως σε περίπτωση τροπολογιών ο νόμος πάλι θα είναι αντισυνταγμτατικός.

Ο κ. Νικολάου τόνισε πως σε περίπτωση απόρριψης της αναπομπής ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αποφασίσει κατά πόσο θα υπογράψει το νόμο ή να προχωρήσει σε αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα τύχει της ίδιας τύχης η προσπάθεια της βουλής για νομοθετική ρύθμιση για μείωση των επιτοκίων, ο κ. Νικολάου απέφυγε να τοποθετηθεί, επισημαίνοντας πως όταν υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση να καταθέσει τη θέση του ο γενικός εισαγγελέας.

Για καθαρά συνταγματικούς λόγους έχει αναπεμφθεί ο νόμος ανέφερε στην επιτροπή ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, τονίζοντας πως ο νόμος συγκρούεται με το Σύνταγμα και το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως.

Ο μόνος τρόπος, είπε, για να διασωθεί ο νόμος είναι το δικαίο της ανάγκης και επικαλέστηκε νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου, επισημαίνοντας πως είναι με βάση το δίκαιο της ανάγκης που περισώθηκε η κυπριακή δημοκρατία και οι θεσμοί της.

Το δικαστήριο, σημείωσε, έχει δικαίωμα να επέμβει για να καθορίσει δίκαιο ενοίκιο όταν κάποιο πρόσωπο απευθυνθεί και παραθέσει στοιχεία ότι έχουν αλλοιωθεί τα οικονομικά του, υπογραμμίζοντας πως θα είναι αντισυνταγματική η όποια διαφοροποίηση του νόμου μέσω τροπολογίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε πως η βουλή επιχείρησε να διορθώσει μια στρέβλωση, καλώντας την κυβέρνηση σε περίπτωση που η ολομέλεια απορρίψει την αναπομπή να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Για 6 μήνες η βουλή, τόνισε, ρυθμίζει ζητήματα στο όνομα της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως «γίνεται επίκληση της τρόικας και όχι του δίκαιου ανάγκης, ας το κάνει η κυβέρνηση για να μην είναι αντισυνταγματικό».

Το 1964, είπε, έγινε επίκληση του δικαίου της ανάγκης επειδή αποχώρησαν οι τουρκοκύπριοι από τη δημοκρατία και διερωτήθηκε τι σχέση είχαν τότε τα ενοίκια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως είναι πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης να μην συγκρίνει τις συνθήκες του 1964 και 1974 για να γίνει επίκληση του δικαίου της ανάγκης.

«Για μένα», είπε, «είναι οιωνός πως η βουλή δεν θα μπορέσει να παρέμβει για μείωση των επιτοκίων, των ενοικίων και για την προστασία της πρώτης κατοικίας», προσθέτοντας πως «η αδυναμία επίκλησης του δικαίου της ανάγκης είναι προκλητική».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου