You are here

Κρίσιμη συνάντηση για ΜΕΔ, επιτόκια και εκποιήσεις

26/03/2023 07:54

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), πλαίσιο εκποιήσεων, τραπεζικά επιτόκια, Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία είναι τα φλέγοντα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του νέου υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρότι είθισται η πρώτη συνάντηση των υπουργών με τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής να είναι εθιμοτυπική, εντούτοις ο κ. Κεραυνός θα κληθεί να μπει στα βαθιά με το καλημέρα και να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε επείγοντα ζητήματα που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία, κοινωνία και επιχειρήσεις. Σε σχέση με τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να πληροφορήσει επίσης, για τα αποτελέσματα των επαφών του με την Κομισιόν.

Τόσο βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης, όσον και της αντιπολίτευση, μιλώντας στην StockWatch ανέφεραν ότι τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να ενημερωθούν από το κ. Κεραυνό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και αναλόγως θα αντιδράσουν.

Ακόμα και κόμματα της συμπολίτευσης, χαρακτήρισαν κρίσιμη την συνάντηση, αναφέροντας ότι είναι δέκτες καθημερινά, σωρείας παραπόνων από πολίτες, κυρίως για τα αυξημένα επιτόκια και τις επικείμενες εκποιήσεις πρώτων κατοικιών και αναμένουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες της StockWatch αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανακοίνωσης ακόμα και την Δευτέρα από τον νέο Υπουργό Οικονομικών, πρόθεσης της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για απορρόφηση μέρους της αύξησης των επιτοκίων, είτε από την ίδια, είτε από τις τράπεζες.

Παράλληλα, αναμένεται ο υπουργός να ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλες σε σχέση με το νομοσχέδιο για το μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι επαφές για αναθεώρηση του νομοσχεδίου, που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, δεν απέδωσαν καρπούς.

Είδε τα κόμματα συγκυβέρνησης

Σημειώνεται ότι το θέμα της απορρόφησης επιτοκίων από κυβέρνηση και τράπεζες, όπως ενημερώθηκε η StockWatch, τέθηκε επιτακτικά στις επαφές που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Κεραυνός με τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και τα άλλα καυτά ζητήματα, ΜΕΔ, εκποιήσεις, Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης και μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα και ανταλλάγηκαν απόψεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε στα συγκυβερνώντα κόμματα για τα πλείστα από τα επείγοντα ζητήματα και δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτές του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης πραγματοποιήσαν συνάντηση με τον υπουργό στις αρχές της εβδομάδας.

Ακολούθησε την προηγούμενη Τετάρτη η ΔΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος της Μάριος Κάρογιαν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέκος Τρυφωνίδης βρέθηκαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τα είπε τηλεφωνικώς με τον κ. Κεραυνό.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των επαφών αυτών, που έγιναν όπως αναφέρθηκε σε πολύ καλό κλίμα κατατέθηκε εκ νέου την Πέμπτη στην Βουλή η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν οι πρόεδροι ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, για την δημιουργία δικαστηρίων εκποιήσεων και την οποία ο υπουργός ενημέρωσε ότι βλέπει θετικά.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ που στήριξε επίσης την υποψηφιότητα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων, δεν ήρθαν σε επαφή με το νέο υπουργό Οικονομικών.

Επαφές ΥΠΟΙΚ- τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch ο νέος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει κίνδυνο από τις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις, αφού δεν υπάρχει έκθεση σε ομόλογα και η ρευστότητα είναι υπό τη μορφή καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα.

Για τα θέματα των επιτοκίων και ΜΕΔ, ενημέρωσε για το διάλογο που γίνεται με τις τράπεζες για μείωση χρεώσεων, άμεσο χειρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, προτεραιοποίηση της πρακτικής αναδιαρθρώσεων και μια σειρά άλλων μέτρων που προνοούνται στους κανονισμούς της ΚΤ για τη λειτουργία τους, που πρέπει να τυγχάνουν αυστηρότερης επιτήρησης και εφαρμογής.

ΕΔΕΚ: Προτάσεις για επιτόκια και εκποιήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις στην StockWatch ότι ήδη επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο υπουργό και αντάλλαξαν απόψεις για τα επείγοντα θέματα. Δήλωσε ότι θα αναμένουν την συνάντηση της Δευτέρας για ακούσουν της θέσεις του, ενώ είπε ότι σύντομα αναμένεται ότι θα δουν και κατ΄ ιδίαν τον υπουργό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σιζόπουλος τόσο στην πρόταση για το δικαστήριο εκποιήσεων που φαίνεται να τυγχάνει της στήριξης της κυβέρνησης, όσο και σε άλλη πρόταση της ΕΔΕΚ για απορρόφηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες, για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια, κάτι που όπως είπε δεν θα επηρεάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με δεδομένη την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 50% της αύξησης, σε περιπτώσεις στεγαστικών δανείων νέων ζευγαριών και ευάλωτων δανειοληπτών, η εισήγηση του κόμματος είναι το κράτος να συνεισφέρει με ένα ποσοστό.

ΔΗΠΑ: Εισηγήσεις για καυτά ζητήματα

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΗΠΑ λέχθηκε στο νέο υπουργό ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα αυτά, ενώ υπογράμμισαν πως η περίοδος χάριτος που δόθηκε στην κυβέρνησης για να τα μελετήσει και να λάβει αποφάσεις τελειώνει και θα αναμένεται η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του νέου προέδρου.

Από πλευράς ΔΗΠΑ φέρεται να έγινε εισήγηση όπως γίνουν ενέργειες ρύθμισης των επιτοκίων, δια μέσου της μείωσης του περιθωρίου των τραπεζών, ενώ σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων έγινε εισήγηση να επιτραπεί η επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων πέραν του 65ου έτους ηλικίας των δανειοληπτών.

Όσον αφορά την πρόταση για το «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» εισηγήθηκαν όπως τροποποιηθεί, αφαιρώντας τη ρητή αναφορά σε «ευάλωτους», έτσι ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει μεγαλύτερη μερίδα προβληματικών δανείων και ειδικά αυτά της μεσαίας τάξης. 

Σε σχέση με τα θέματα Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έγινε εισήγηση όπως, μέχρι τη θέσπιση σχετικού δικαστηρίου επίλυσης διαφορών, καθιστούν οι αποφάσεις του Επιτρόπου δεσμευτικές.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι συζητήθηκε η πρόταση για Ενιαίο Στεγαστικό Φορέα, ενώ έγινε και αναφορά στις 13 προτάσεις Νόμου για θέματα σχετικά με τις εκποιήσεις, που εκκρεμούν στη Βουλή και τονίστηκε ότι θα αναμένουν τις θέσεις του Υπουργού και της κυβέρνησης πριν τοποθετηθούν επί των νομοσχεδίων. 

Στην Βουλή το θέμα των επιτοκίων

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα της αύξησης των επιτοκίων θα τεθεί την Τρίτη και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στην ατζέντα της Επιτροπής περιλαμβάνεται συγκεκριμένα η αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος για την «ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις».

Της Ελένης Χαραλάμπους