You are here

Με αλλαγές στην ολομέλεια η αναστολή δόσεων και εγγυήσεις δανείων

29/03/2020 09:53

Με νέες πινελιές που συμφωνήθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής οικονομικών, με στόχο να αρθούν ορισμένες από τις ανησυχίες των κομμάτων, οδηγούνται στην ολομέλεια τα νομοσχέδια με τα οποία θα καταστεί δυνατή η αναστολή δόσεων και τόκων δανείων και η παραχώρηση κρατικής εγγύησης €2 δισ. στις τράπεζες για νέα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στα νομοσχέδια που θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας της βουλής προς ψήφιση στις 5 μ.μ. έχουν ενσωματωθεί αλλαγές, οι οποίες δεν επηρεάζουν τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως στο νομοσχέδιο που αφορά τις εγγυήσεις ύψους €2 δισ. (€1,75 δισ. για εγγυημένα δάνεια και €250 εκ. για επιδότηση επιτοκίου) περιληφθεί ειδική πρόνοια με την οποία θα καθορίζεται ότι ποσό €350 εκ. θα διοχετευθεί σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως περιληφθεί μηχανισμός ενημέρωσης της βουλής αναφορικά με την παραχώρηση των δανείων, καθώς στη βουλή θα αποστέλλεται σχετική έκθεση που θα ετοιμάζεται προς τον υπουργό οικονομικών από αρμόδια επιτροπή.

Η παραχώρηση των δανείων θα είναι υπό τον έλεγχο επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Με αίτημα της επιτροπής, ένα εκ των μελών της επιτροπής θα είναι η γενική λογίστρια ή ο βοηθός γενικός λογιστής.

Η επιτροπή οικονομικών διασφάλισε επίσης την ενημέρωση της πριν από την όποια έκδοση διατάγματος σε σχέση με την παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες.

Συνεννόηση με τράπεζες για ρύθμιση πληρωμής τόκων

Μέσα από τη συζήτηση δεν κατέστη δυνατό να αρθούν οι ανησυχίες των προηγούμενων ημερών αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν τους τόκους οι δανειολήπτες, μετά το πέρας της περιόδου αναστολής καταβολής δόσεων και τόκων.

Κόμματα επισημαίνουν ότι το σύνολο των ανεσταλμένων τόκων θα προστίθενται στο κεφάλαιο του δανείου στο τέλος του εννιαμήνου αναστολής.

Ακολούθως, η διαδικασία φαίνεται να απομένει στην ευχέρεια των τραπεζών, καθώς η φόρμουλα για την αποπληρωμή των τόκων θα αποτελεί προϊόν συνεννόησης μεταξύ τραπεζών – δανειοληπτών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την πρόθεση έκδοσης σχετικής εγκυκλίου προς τις τράπεζες, στην οποία θα γίνονται υποδείξεις για την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων κανόνων κατά την συνεννόηση τους με τους δανειολήπτες για το θέμα των τόκων.

Αλλαγή προκύπτει και σε σχέση με τον προσδιορισμό των δανειοληπτών που εμπίπτουν στα έκτακτα μέτρα αναστολής δόσεων και τόκων δανείων. Συγκεκριμένα, το μέτρο θα αφορά δάνεια που ήταν βιώσιμα στις 29 Φεβρουαρίου 2020, αντί στις 31 Δεκεμβρίου 2019 όπως προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με επιστολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου προς τη βουλή, η ημερομηνία αναφοράς (29 Φεβρουαρίου 2020) για τον προσδιορισμό των δανειοληπτών που εμπίπτουν των έκτακτων μέτρων έχει καθοριστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα αναστολής θα είναι εντός του πλαισίου που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών  (EBA) και ότι θα περιλαμβάνονται δάνεια που λήφθηκαν εντός του 2020.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή του επιστολή στη βουλή ότι η αναστολή μπορεί να γίνει στα δάνεια όσων το ζητήσουν.

Στην ολομέλεια χωρίς ομοφωνία τα κόμματα

Τα δύο νομοσχέδια οδεύουν στην ολομέλεια χωρίς την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων.

Ανέφικτη φαίνεται να καθίσταται και η επίτευξη ισχυρής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με το τι ίσχυσε στην προηγούμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, κατά τη ψήφιση δέκα νομοσχεδίων σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, πέραν του κυβερνώντος κόμματος που αναμένεται να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Αλληλεγγύης και Οικολόγοι επεφύλαξαν την τοποθέτησή τους για την ολομέλεια ενώ, αρνητική τοποθέτηση και στα δύο νομοσχέδια θα έχουν ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Άννα Θεολόγου του Κινήματος Ανεξάρτητων.

Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων κρίθηκε αναγκαίο όπως η ολομέλεια συνέλθει με όσο το δυνατό πληρέστερη σύνθεση, ωστόσο θα ληφθούν μέτρα ασφάλειας κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας με τους βουλευτές να εισέρχονται κατά ομάδες στην αίθουσα για να ψηφίσουν και όχι όλοι μαζί.

Έστω και με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία για την έγκριση τουλάχιστον του νομοσχεδίου των εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ενώ δυσκολότερη αναμένεται να είναι η προσπάθεια για την έγκριση του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει αναστολή δόσεων και τόκων δανείων καθώς περισσότερα κόμματα δεν έμειναν ικανοποιημένα από το πως έχει διαμορφωθεί το νομοσχέδιο.

Της Μαρίας Χαμπή