You are here

Στη Βουλή διοικητής KT και ΥΠΟΙΚ για τα επιτόκια

28/03/2023 12:47

Επειγόντως στην Βουλή των Αντιπροσώπων καλούνται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων προστασίας των καταναλωτών από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Το ζήτημα τέθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας να μην είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις.  Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το κόστος του δανεισμού, τόσο για απόκτηση κατοικίας, όσο και προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε περίπου κατά 1%.

Όπως είπε τα δανειστικά επιτόκια σε καινούργια δάνεια για αγορά σπιτιού αυξήθηκαν από τον Ιούλιο του 2022 από 2,55 % σε 3,50%, ενώ τα επιτόκια για δάνεια σε επιχειρήσεις μέχρι ενός εκατομμυρίου ευρώ, αυξήθηκαν κατά 1,58% την ίδια περίοδο.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να αναβάλουν την συνεδρία και να προγραμματίσουν τις επόμενες μέρες κοινή σύσκεψη με την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία του διοικητή της ΚΤ και του υπουργού Οικονομικών, ώστε να εξετασθεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο στήριξης των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις, συνεπεία των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη στήριξης των πολιτών, καθώς ο κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων είναι ορατός.

Αβέρωφ: Τέλος στον εύκολο και φθηνό δανεισμό

Ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι η περίοδος του εύκολου και φθηνού δανεισμού έχει περάσει και μπαίνουμε σε νέα εποχή του «δύσκολου και ακριβού χρήματος».

Υπέδειξε ακόμα ότι τέλειωσαν οι εκλογές και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να πολιτεύεται με πραγματικότητες και ειδικά σε σοβαρά ζητήματα, όπως τα επιτόκια που επηρεάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες είναι να τους λέμε τις αλήθειες παρά να τους δημιουργούμε προσδοκίες και φρούδες ελπίδες», προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω.

Κάλεσε τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόνισε ότι δεν θα πρέπει ακόμα μια φορά να αφεθεί να πληρώσει την νύφη ο πολίτης και ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στήριξης του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στην νέα κυβέρνηση να ενημερωθεί και να λάβει αποφάσεις για τα επείγοντα ζητήματα, όπως το θέμα των επιτοκίων, για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ρύθμιση τους.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό παραπόνων από δανειολήπτες που οι τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις τους για αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους