You are here

Στην Ολομέλεια νόμος για τοκογλυφία

07/03/2016 14:45
Κόντρα στις υποδείξεις και προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου οικονομικών, η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών θα οδηγήσει σε δύο βδομάδες στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου για περίληψη των τραπεζών στο νόμο περί τοκογλυφίας.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και θα τιμωρούνται ποινικά οι τραπεζίτες οι οποίοι με υπερβολικά επιτόκια και καταχρηστικές ρήτρες ξεπερνούν το επιτόκιο αναφοράς.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ σε επιστολή της είχε αναφέρει πως η ποινικοποίηση των τραπεζών αποτελεί εθνική επιλογή.

ΚΤ: Αναποτελεσματική η πρόταση

Η ΚΤ με εμπιστευτική επιστολή της προς τη βουλή, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής ανώτερος διευθυντής του τμήματος εποπτείας Γιάγκος Δημητρίου, σημειώνει πως η πρόταση νόμου ισοδυναμεί με παράβαση του όρου του μνημονίου, βάσει του οποίου οι κυπριακές αρχές δεσμεύθηκαν να μην εισαγάγουν νέα διοικητικά μέτρα τα οποία θα παρεμβαίνουν στη ρύθμιση των δανειστικών επιτοκίων τραπεζών και να μην εισάγουν κανένα όριο στα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού.

Αφετέρου, τονίζει, το κόστος δανεισμού θα βασίζεται πάνω στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων χωρών όπου επικρατούν διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τα πιστωτικά ιδρύματα σε χώρες με καλύτερες οικονομικές συνθήκες δύνανται να δανείζονται από αγορές με πολύ καλύτερους όρους και ως εκ τούτου μπορούν να χορηγούν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια αφού και ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος.

Η πρόταση νόμου, σύμφωνα με την ΚΤ, τροποποιεί την έννοια του επιτοκίου αναφοράς ώστε να σημαίνει τον μέσο όρο των ετήσιων επιτοκίων των 10 κρατών μελών της ΕΕ τα οποία αποτελούν μέρος της ευρωζώνης, υπό τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχ, προσαυξημένο κατά μέγιστο περιθώριο 2,5% και περιλαμβανομένων των προμηθειών επιβαρύνσεων ή οποιωνδήποτε άλλων νόμιμων εξόδων που χρεώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για καταναλωτικά δάνεια.

Παράλληλα, αναφέρει ο κ. Δημητρίου, η πρόταση νόμου αφήνει ερωτήματα αναπάντητα όπως, ποια θα είναι τα κράτη μέλη, ποιος θα τα επιλεγεί αυτά, κάθε πόσο θα γίνεται η επιλογή και κατά πόσο θα περιλαμβάνεται η Κύπρος ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Άλλο ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με την ΚΤ, είναι κατά πόσο θα ελέγχονται από οποιονδήποτε οι προμήθειες, οι επιβαρύνσεις και τα έξοδα που περιλαμβάνονται στο επιτόκιο αναφοράς.

Οι εισηγητές αποφάσισαν να εξαιρέσουν το επιτόκιο που επιβάλλεται στις πιστωτικές κάρτες.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, εκπρόσωπος της ΚΤ επανέλαβε πως η Κύπρος έχει δεσμευθεί έναντι των διεθνών πιστωτών πως δεν θα καθοριστεί ανώτατο όριο δανειστικών επιτοκίων.

Είπε πως ελάχιστες χώρες έχουν ποινικοποιήσει τα ψηλά επιτόκια, προσθέτοντας πως στη Γαλλία εφαρμόζεται ο νόμος για κάθε ξεχωριστή κατηγορία δανείων, στη Γερμανία ισχύει το αστικό δίκαιο και εξετάζεται κάθε κατηγορία ξεχωριστά ενώ στη Μάλτα υπάρχει μεν νομοθεσία για την τοκογλυφία, ωστόσο για τις τράπεζες προβλέπεται σωρεία εξαιρέσεων.

Τόνισε πως η Κύπρος είναι τρίτη προς το τέλος για τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων στην ΕΕ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν λόγοι που η ψαλίδα δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων είναι μεγάλη αφού οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι τέτοιες που υπάρχει μεγάλος πιστωτικός κίνδυνος.

«Το επιτόκιο αναφοράς», είπε, «είναι βάσει των καταναλωτικών δανείων, το οποίο δεν έχει σχέση με το επιτόκιο που δίνεις σε μια επιχείρηση», προσθέτοντας πως «ο λόγος που έγινε ποινικό αδίκημα, είναι γιατί στα καταναλωτικά δάνεια εκμεταλλεύεται ο τοκογλύφος» .

Υπέδειξε πως οι τράπεζες ουδέποτε ξεπέρασαν το επιτόκιο αναφοράς, επισημαίνοντας πως υπάρχει τεράστια πτωτική τάση στα δανειστικά επιτόκια.

Καμπανάκι από ΥΠΟΙΚ

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών, ο Ανδρέας Χαραλάμπους δήλωσε πως θα είναι αναποτελεσματική η πρόταση νόμου και θα επηρεάσει αυτούς που επιδιώκει να προστατεύσει, προσθέτοντας πως υπάρχουν επιπτώσεις σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης.

Την έντονη διαφωνία τους εκφράζουν και οι τράπεζες, υποδεικνύοντας πως τίθενται σοβαρά θέματα ανταγωνισμού, τονίζοντας πως «είναι επικίνδυνο να βγάζουμε και να εξαιρούμε διάφορα προϊόντα γιατί υπάρχουν πολλά προϊόντα που χρήζουν διαφορετικής μεταχείρισης».

Η εκπρόσωπος των τραπεζών, επικαλούμενη ευρωπαϊκές μελέτες, σημείωσε πως όπου καθορίστηκε ανώτατο επιτόκιο είχε αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι η επιτροπή δεν έχει εναλλακτική πρόταση ενώπιον της από τους τεχνοκράτες και την άλλη Πέμπτη η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως οι τράπεζες κερδίζουν περισσότερα σε βάρος των καταθετών και μειώνουν τις ζημιές τους, επισημαίνοντας πως το 99% των δανείων δεν θα επηρεαστεί όταν μειωθεί, όπως είπε, το τοκογλυφικό επιτόκιο στους νέους επιχειρηματίες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου