You are here

Στον τοίχο η ΚΤ για επιτόκια

24/11/2015 11:23
Στον τοίχο έστησαν την Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου σχετικά με τον υπολογισμό του τόκου των δανείων στη βάση των 360 ημερών αντί στη βάση των 365 ημερών.

Ουσιαστικά οι τράπεζες με τη φόρμουλα που εφαρμόζουν για τον υπολογισμό του ετησίου τόκου κερδίζουν πέντε επιπλέον μέρες τόκο, ενώ επιβαρύνονται οι δανειολήπτες με τον υπολογισμό του ετήσιου τόκου με βάση τις 360 ημέρες.

Σε σχετική μελέτη προχώρησε ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, σύμφωνα με την οποία σε αριθμό δανειακών συμβάσεων και άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων, που συνομολογούν δανειολήπτες με αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, γίνεται αναφορά σε έτος 360 ημερών ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου.

Το καθορισμένο ετήσιο επιτόκιο στις συμβάσεις μετατρέπεται σε ημερήσιο επιτόκιο για έτος 360 ημερών. Στη συνέχεια, ο υπολογισμός του ετήσιου τόκου πραγματοποιείται για 365 ή 366 ημέρες, ανάλογα με την περίπτωση, στη βάση του ημερήσιου επιτοκίου.

Τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν πως οι τράπεζες ξεγελούν και κλέβουν τους δανειολήπτες, ενώ αντέδρασαν έντονα όταν εκπρόσωπος της ΚΤ ανέφερε πως δεν υπάρχουν παράπονα από καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, προχώρησε σε καταγγελία με στόχο η ΚΤ να διερευνήσει το θέμα.

Ο εισηγητής του θέματος, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, δήλωσε πως οι τράπεζες διαιρούν το επιτόκιο δια 360 και πολλαπλασιάζουν επί 365, επισημαίνοντας πως κερδίζουν οι τράπεζες πέντε μέρες πρόσθετους τόκους.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, δήλωσε πως είναι παράνομος ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου, τονίζοντας ότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα στη μελέτη του ο χρηματοοικονομικός επίτροπος παραθέτει στοιχεία για τον τρόπο διαμόρφωσης της επιπρόσθετης επιβάρυνσης με τόκους εξαιτίας της χρήσης έτους 360 ημερών αντί τις 365 μέρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιπρόσθετη επιτοκιακή επιβάρυνση του δανειολήπτη με υπολογισμό τόκων στη βάση των 360 ημέρων αντί των 365 για ποσό δανείου €350 χιλ. με επιτόκιο 7% για δέκα χρόνια αποπληρωμής, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με €2.144 χιλ. επιπλέον, για 15 χρόνια με €3,487 χιλ., για 20 χρόνια με €4,991 χιλ., για 25 χρόνια με €6,629 χιλ., για 30 χρόνια με €8,375 χιλ. και για 35 χρόνια με €10,196 χιλ.

Ο κ. Ιώαννου έκανε λόγο για καταχρηστικές ρήτρες από πλευράς των τραπεζών, επισημαίνοντας πως κατά τη συζήτηση που είχε με τραπεζίτες του ανέφεραν πως κάποιες τράπεζες εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη φόρμουλα και κάποιες άλλες όχι.

Το ΣΕΠΕ, είπε, δηλαδή το συνολικό ετήσιο επιτόκιο υπολογίζεται στη βάση των 365 ημερών, προσθέτοντας πως οι τράπεζες στη δόση δάνειου υπολογίζουν και την ασφάλεια των δανειολήπτων στην οποία επιβάλλουν επιτόκιο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε πως εάν υπάρξει διόρθωση αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να μελετηθούν οι επιπτώσεις στις τράπεζες.

Εκ μέρους του υπουργείου εμπορίου ανέφερε πως εφαρμόζονται δυο νομοί καταναλωτικής πίστης, οι οποίοι δεν καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του χρεωστικού επιτοκίου αλλά του ΣΕΠΕ, δηλαδή το συνολικό ετήσιο επιτόκιο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, δεν μπορεί να προκύψει αποζημίωση αλλά ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο για να αποφασίσει κατά ποσό η ρήτρα είναι καταχρηστική.

Εκπρόσωπος της ΚΤ σημείωσε πως υπάρχουν δύο νομοθεσίες που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα προϊόντα, επισημαίνοντας πως η μελέτη του χρηματοοικονομικού επιτρόπου δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Είπε πως οι καταχρηστικές ρήτρες καταναλωτικής πίστης καλύπτουν στεγαστικά δάνεια μέχρι €200 χιλ.

Σημείωσε πως η ΚΤ δεν έλαβε καταγγελίες από δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας πως η ΚΤ απαιτεί από τις τράπεζες να συμμορφώνονται.

«Με βάση τη νομοθεσία», είπε, «οι τράπεζες οφείλουν να υπολογίζουν τον τόκο βάσει των 365 ημερών».

Είπε πως το πρόβλημα θα εκλείψει με τη νέα οδηγία που θα τεθεί τον Μάρτιο του 2016.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών ανέφερε πως με τη βοήθεια εξωτερικών νομικών σύμβουλων διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει οδηγία για τον τρόπο υπολογισμού του χρεωστικού επιτοκίου.

Σημείωσε πως η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δεν ακυρώνει τις 360 ημέρες.

Τα μέλη της επιτροπής αφού δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις από τις τράπεζες και την ΚΤ, αποφάσισαν να συνεχίσου τη συζήτηση την άλλη εβδομάδα για να καταθέσουν προτάσεις για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου