You are here

Παρέμβαση βουλής για μείωση επιτοκίων

27/05/2013 08:30
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε την Κεντρική Τράπεζας και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για μείωση των επιτοκίων προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξουν, θα το πράξει η βουλή.

Χαρακτήρισε το μέτρο της μείωσης των επιτοκίων ως το πιο σημαντικό για ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αν δεν πάρουν πρωτοβουλίες η ΚΤ και η κυβέρνηση θα προωθήσουμε σχετική πρόταση νόμου η οποία κατά την άποψη μου θα δώσει το έναυσμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η οικονομία, που είναι η μείωση των επιτοκίων. Αν δεν το κάνουν οι τράπεζες στο τέλος της ημέρας θα το κάνει η βουλή», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα εμπλακεί άμεσα επί του θέματος κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του 2014 ο οποίος θα κατατεθεί μετά το καλοκαίρι.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες στην Τράπεζα Κύπρου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι «επιβάλλεται χωρίς άλλη καθυστέρηση η άμεση αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος καθώς η μη εύρυθμη λειτουργία του προκαλεί επιδράσεις στην υπόλοιπη οικονομία».

«Αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα», είπε, «τότε πολύ φοβούμαι ότι η ύφεση την κυπριακή οικονομία θα επιδεινωθεί και τα προβλήματα στο συγκεκριμένο οργανισμό ίσως ξεφύγουν εκτός ελέγχου».

Πρόσθεσε ότι «η ομαλότητα στην Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να γίνονται αποφασιστικές κινήσεις σε ότι αφορά το συγκεκριμένο οργανισμό για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα».

Τόνισε ότι αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα και άμεσα για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Σε ότι αφορά στη γενικότερη οικονομία, υπογράμμισε ότι οι συναλλαγματικοί περιορισμοί έχουν παγώσει το παζάρι και θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας δεν θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά αλλά να γίνουν πράξεις και να διευρυνθούν.

Υπέδειξε στον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει από τώρα για τους στόχους του υπουργείου για να δούμε πως και η βουλή θα μπορέσει να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της περισυλλογής και εναρμόνισης της Κύπρου με τις υποδείξεις των ευρωπαίων εταίρων μας μέσω του μνημονίου.

Εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τα δεδομένα δεν είναι εύκολη η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι πολλά τα προβλήματα, τόνισε, και δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις.