You are here

Προσαρμόζονται τα επιτόκια για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις

18/03/2005 04:09
Προσαρμογή των «κρατικών» και «δικαστικών» επιτοκίων ζητεί επίμονα η επιτροπή Νομικών. Σε χθεσινή συζήτηση, η επιτροπή κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου σε δύο επίπεδα:

• Πρώτον, στο επιτόκιο που επιβάλλουν τα δικαστήρια επί των αποζημιώσεων που επιδικάζουν.
• Και δεύτερον, στο επιτόκιο που επιβάλλεται στις οφειλές προς το κράτος και των οφειλών του κράτους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για απαλλοτριώσεις ή επιστροφές φόρων.

Η επιτροπή Νομικών έδωσε πίστωση χρόνου ενός μηνός στο ΥΠΟΙΚ να καταθέσει νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου. Διαφορετικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ιωνά Νικολάου, η Βουλή θα προχωρήσει σε τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας χωρίς να εξαιρέσει τις ειδικές νομοθεσίες.

Κατά τη συνεδρία ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης (ΝΕΟ) είπε ότι ο τόκος που επιβάλλεται με δικαστικές αποφάσεις είναι 8% επί της αγωγής, σημειώνοντας ότι μετά την ελευθεροποίηση των επιτοκίων αυτό είναι άδικο. Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών είπε ότι τα ψηλά επιτόκια που επιβάλλουν τα Δικαστήρια στις αποζημιώσεις που επιδικάζουν προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους αντασφαλιστές τους. Ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις στο κλάδο των μηχανοκινήτων οχημάτων ανέρχονται στα £47 εκ. λίρες το χρόνο, από τα οποία τα £4 εκ. αφορούν τόκους.

Η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ

Η κ. Μούσκου είπε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να μειώσει τα επιτόκια που επιβάλλονται ή δίδονται στο μέσο όρο του lombard rate. Τόνισε επίσης ότι το επιτόκιο θα πρέπει αποτελεί κίνητρο για το φορολογούμενο να πληρώσει τους φόρους του έγκαιρα. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε επίσης ότι πρέπει να τροποποιηθεί το επιβαλλόμενο επιτόκιο για να εκλείψει και το φαινόμενο προπληρωμής των φόρων που παρουσιάστηκε, καθώς κάποιοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το κράτος δίδει στις επιστροφές των φόρων πολύ ψηλότερο επιτόκιο από το οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.