You are here

Άδειες σε εταιρείες για κρυπτονομίσματα από την ΕΚ

17/01/2022 11:54

Ενδιαφέρον από εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των νέων ψηφιακών νομισμάτων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο. Αριθμός εταιρειών που ενδιαφέρονται να λάβουν σχετική αδειοδότηση, έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις, τις οποίες εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της ΕΚΚ για το 2022, ο πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης, σημείωσε η Επιτροπή έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα.

Ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε ότι έγιναν δεκτές αιτήσεις από αριθμό εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν πλατφόρμες διάθεσης ψηφιακών νομισμάτων.

Πρόσθεσε ότι πλέον τα ψηφιακά νομίσματα είναι παντού και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να γίνεται εποπτεία, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία για αδειοδότηση των πλατφόρμων θα είναι ενδελεχής.

Ερωτηθείς από το βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη εάν έχει θεσπιστεί σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα ευρωπαϊκή οδηγία για την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν η κάθε χώρα έχει θεσπίσει διαφορετική νομοθεσία.

Ο κ. Θεοχαρίδης τόνισε ότι «θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε στη συγκεκριμένη αγορά και να αρχίσουμε να την εποπτεύουμε», ενώ επεσήμανε ότι έχει γίνει τεράστια προεργασία προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έφερε ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για την ενημέρωση τους.

Ερωτηθείς για τις χώρες που είναι πιο προχωρημένες σε θέματα κρυπτονομισμάτων ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε την Αμερική και τη Σιγκαπούρη, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη είπε ότι οι πλείστες χώρες βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.

Ο κ. Θεοχαρίδης επεσήμανε ότι ο χώρος των ψηφιακών νομισμάτων έχει τεράστιο ρίσκο, σημειώνοντας ότι είναι και ένας από τους λόγους που θα αρχίσει η εποπτεία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός των νέων νομισμάτων θα εξαφανιστούν, ενώ όσο αφορά τα ρίσκα που προκύπτουν από τη χρήση  τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε υποθέσεις ξεπλύματος μέσω των κρυπτονομισμάτων, αλλά και σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης του κόσμου με την απώλεια χρημάτων.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε αναφορικά με την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων, ότι σύμφωνα με την 5η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παρεμπόδιση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, η εποπτεία για τις επενδυτικές εταιρείες που προσφέρουν ψηφιακά νομίσματα ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει εκδώσει σχετική οδηγία και έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες αιτήσεις από εταιρείες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν επενδυτικά προγράμματα σε ψηφιακά νομίσματα.

Σημείωσε ότι ο τομέας των ψηφιακών νομισμάτων θα αναπτυχθεί πολύ στο μέλλον και η ΕΕ ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική οδηγία. Επομένως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις πλατφόρμες, είπε.

Σε δηλώσεις εξάλλου ο  κ. Παντελίδης επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση εποπτικού πλαισίου, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος, ή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών.

Πέραν των €20 εκατ. τα ανείσπρακτα πρόστιμα που χρονίζουν

Ερωτηθείς από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη για τα ανείσπρακτα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή, ο κ. Θεοχαρίδης είπε ότι τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΕΚ ανέρχονται σε περίπου €30 εκατ., εκ των οποίων περίπου €20 εκατ. παραμένουν ανείσπρακτα, καθώς πολλές υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια.

Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες στα κυπριακά δικαστήρια είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ενώ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια προωθείται η διαδικασία συμβιβασμού.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε υποθέσεις που χρονίζουν και αφορούν τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, αλλά και μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους, αλλά και σε εκδότη που χρωστά περίπου €7 εκατ.

Όσον αφορά υποθέσεις που έκλεισαν με συμβιβασμό ανέφερε ότι εισπράχθηκαν ποσά περίπου της τάξεως των €3 εκατ., τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.

Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν ανείσπρακτα πρόστιμα που εκκρεμούν για περίπου 18 χρόνια, ενώ ο κ. Θεοχαρίδης υπογράμμισε ότι τα ανείσπρακτα ποσά προβληματίζουν, καθώς θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Κύπρου σαν χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το ζήτημα, καθώς υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων εδώ και αρκετά χρόνια.

Εποπτεία σε 786 οντότητες

Ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει συνολικά 786 οντότητες, εκ των οποίων 242 ΚΕΠΕΥ, 140 ΕΠΕΔΥ, 280 Εταιρείες Διαχείρισης, ΟΣΕΕ και ΚΟΕΕ και 122 εισηγμένες εταιρείες. Σημείωσε ότι οι εταιρείες διαχείρισης παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 218%, σε σχέση με το 2012 που ανέρχονταν σε δύο.

Ο κ. Θεοχαρίδης υπογράμμισε ότι οι οντότητες που εποπτεύονται από την Επιτροπή το 2011 ανέρχονταν σε 250, ενώ σήμερα παρατηρείται αύξηση μεγαλύτερη του 200%, με τις οντότητες να φτάνουν σχεδόν τις 800.

Στους τομείς εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνονται τα Επενδυτικά Ταμεία, ένας τομέας πολύ υποσχόμενος, όπως δήλωσε, καθώς παρατηρείται αύξηση πάνω από 11.6 δισ. ευρώ στα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.

Ανάφερε ακόμα ότι η Κύπρος φιλοξενεί τις περισσότερες ψηφιακές πλατφόρμες στην ΕΕ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Είναι ένας τομέας που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, με ανάπτυξη της τεχνογνωσίας γύρω από το θέμα.

Συνολικά σε όλες τις επενδυτικές εταιρείες στην Κύπρο απασχολούνται γύρω στα 6.000 άτομα, ενώ, επιπρόσθετα, σημαντικός αριθμός προσφέρει υπηρεσίες, όπως δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, υπηρεσίες συμμόρφωσης κ.λπ. «Είναι επομένως, ένας τομέας, ο οποίος, πέραν από τα έσοδα που φέρνει στην κυπριακή οικονομία, προσφέρει και πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του 2022

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2022, παρουσιάζεται ισοσκελισμένος, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στα €13.2 εκ., ενώ για τα έτη 2023-2024 προβλέπεται ελλειμματικός κατά €0.6 εκ. και €0.8 εκ. αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα τα συνολικά έσοδα το 2022 ανέρχονται στα €13.2 εκατ. και είναι αυξημένα κατά 10.8% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €1.3 εκατ. σε σχέση με το 2021. Τα έτη 2023- 2024, τα έσοδα συνεχίζουν να αυξάνονται και να ανέρχονται στα €13.5 εκατ. και €13.4 εκατ. αντίστοιχα. Η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως, στην αύξηση των ετήσιων εισφορών και των αιτήσεων αδειοδοτήσεων (ΕΠΕΥ, ΕΠΔ Υ, ΧΑΚ), στα έσοδα από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στα άλλα έσοδα που αφορούν πιστοποίηση προσώπων και σεμινάρια προς εποπτευόμενους.

Οι συνολικές δαπάνες το 2022 ανέρχονται στα €13.2 εκατ., σε σύγκριση με εγκριμένες δαπάνες το 2021 ύψους €11.8 εκατ. Παρουσιάζεται δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11.3% ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους €1.4 εκατ.

Βάσει της εισηγητικής έκθεσης της ΕΚ, δύο έργα που την αφορούν έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με κόστος €0.4 εκατ. και €0.25 εκατ. και αφορούν τις Τεχνολογικές Καινοτομίες Αγοράς και τα Εποπτικά Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Επιτροπής εκτιμάται ότι στο τέλος του 2021 ανήλθαν στα €2.6 εκατ.

Της Ελένης Χαραλάμπους