You are here

Αλλαγές για την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

24/03/2022 16:35

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την τροποποίηση του περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Νόμου, ώστε να επεκταθεί το εύρος των προσόντων που απαιτούνται για διορισμό στη θέση μη εκτελεστικών μελών του συμβουλίου της ΕΚΚ.

Με τη νομοθεσία τροποποιείται η ερμηνεία του όρου «συνδεδεμένα πρόσωπα», σχετικά με μέλη του συμβουλίου για να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την κάλυψη κενωθείσας θέσης σε περίπτωση αποχώρησης μέλους του συμβουλίου πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.

Η τροποποίηση αυτή προωθήθηκε λόγω δυσκολίας που είχε έχει παρατηρηθεί στην εξεύρεση προσώπων για τη στελέχωση του συμβουλίου της ΕΚΚ, λόγω των αυστηρών περιοριστικών προσόντων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε κατάρτιση στη χρηματαγορά και την κεφαλαιαγορά.

Επίσης λόγω της εξέλιξης της αγοράς και της διεύρυνσης του πεδίου των εποπτευόμενων από την ΕΚΚ εταιρειών, διαπιστώθηκε η ανάγκη επέκτασης του εύρους των απαιτούμενων προσόντων για διορισμό στο συμβούλιο και σε άλλους τομείς, όπως η νομική, η λογιστική ή οι επιχειρήσεις, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες.

Ακόμα, η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία σχετικά με την απαγόρευση σε μέλος του συμβουλίου να μετέχει στη συζήτηση και στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν συνδεδεμένο με αυτό πρόσωπο.

Με την νομοθεσία που θεσπίστηκε ο περιορισμός αυτός μειώνεται, ώστε να αφορά συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού, αντί μέχρι δευτέρου, όπως σχετικά προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Στο νόμο που ψηφίστηκε προβλέπονται επίσης ρυθμίσεις, ώστε, σε περίπτωση που η θέση μέλους του συμβουλίου κενούται πριν από τη λήξη της θητείας του, στη θέση του απερχόμενου μέλους να διορίζεται άλλο πρόσωπο όχι μόνο για την εναπομείνασα περίοδο, αλλά για πενταετή θητεία με δυνατότητα επαναδιορισμού για μια μόνο επιπλέον πενταετία, όπως σχετικά προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Της Ελένης Χαραλάμπους