You are here

Το Φθινόπωρο το Δίκαιο της Απόδειξης

25/07/2002 17:10
Ενισχύεται η ΕΚ

Αναβλήθηκε για το Φθινόπωρο η ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης με την επίμαχη πρόνοια για την εξ’ ακοής μαρτυρία. Ύστερα από ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή υπέρ της αναβολής τάχθηκαν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και εναντίον οι παριστάμενοι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΚΙΣΟΣ.

Η Βουλή θωρακίζει την Επ. Κεφαλαιαγοράς

Εν τω μεταξύ, σε μια εξέλιξη ευρύτερες εξουσίες με τις οποίες θωρακίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και καθίσταται αποτελεσματικότερη η λειτουργία της, περιλαμβάνονται σε άλλη πρόταση νόμου την οποία ψήφισε λίγο πριν η Ολομέλεια της Βουλής και με την οποία αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για τους λειτουργούς της Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου υπό τον τίτλο «ο περί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (σύσταση και αρμοδιότητες) τροποποιητικός νόμος του 2002» παρέχονται στους λειτουργούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι δημόσιοι λειτουργοί κατά τη συλλογή πληροφοριών και τη διεξαγωγή ερευνών κατά τρόπο που να μην παρεμποδίζεται το έργο τους από το απόρρητο που προβλέπεται στον περί Τραπεζικών Κεφαλαίων Εργασιών Νόμου.

Σύμφωνα με το νέο νόμο παρέχεται η δυνατότητα στην ΕΚ να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και σε διευθυντές και αξιωματούχους εταιρειών σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οποιαδήποτε παράβαση οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

Του Κυριάκου Κυριακίδη