You are here

Η οικονομική ανεξαρτησία της Κεφαλαιαγοράς...

15/09/2003 15:04
Φόρμουλα για την ετήσια χορηγία αναζητά ο Μάρκος

Φόρμουλα αναζητά το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο παραχώρησης της ετήσιας χορηγίας προς την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με την φόρμουλα θα πρέπει να διασφαλίζεται αφενός, η ανεξαρτησία του θεσμού της Επιτροπής από έμμεσες πολιτικές εξαρτήσεις και πιέσεις, αφετέρου δε, με την παραχώρηση ετήσιας χορηγίας η ΕΚ δεν θα καταστεί μελλοντικά ένας τεράστιος οργανισμός με πολυπληθές και εν πολλοίς περιττό προσωπικό.

Δύο εισηγήσεις που υπεβλήθησαν, δεν άφησαν ικανοποιημένο τον ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος αναζητά τώρα τη χρυσή τομή. Η πρώτη, αφορούσε την κατά στάδια και ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΚ έγκριση από τη βουλή των σχετικών κονδυλίων και η δεύτερη, προερχόμενη από την Κεφαλαιαγορά εισήγηση, αναφερόταν σε «σταθερή» ετήσια χορηγία. Αυτά λέχθηκαν στην επιτροπή Οικονομικών από τον πρόεδρο της ΕΚ Μάριο Κληρίδη, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών.

Αυτή τη στιγμή η ετήσια χορηγία του κράτους ανέρχεται στo £1.500.000, ωστόσο ο Προϋπολογισμός της ΕΚ παρουσιάζει έλλειμμα που ξεπερνά το £1.000.000.

Η αύξηση τελών και η φιλοσοφία της ΕΚ

Η αύξηση των τελών που χρεώνει η Κεφαλαιαγορά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επιβεβαίωσε σήμερα στη βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Κληρίδης. «Η λογική των εσόδων μας είναι όπως η ΕΚ, αντλεί τα έσοδα της από εποπτευόμενους, δημόσιες εταιρίες, εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων», δήλωσε κ. Κληρίδης. Προσθέτοντας πως έσοδα θα αντληθούν και από το ΧΑΚ σε περίπτωση που αυτό ιδιωτικοποιηθεί και στο οποίο – επομένως – εποπτικό έλεγχο θα ασκεί η ΕΚ.

Επιβεβαιώνοντας σχετική πρωινή είδηση της «SW» ο κ. Κληρίδης ανέφερε στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής πως μελετάται όπως το ποσό χρέωσης να είναι ανάλογο του μεγέθους μιας ΚΕΠΕΥ, δηλ. του κύκλου εργασιών της και επιπρόσθετα, να υπάρχει ένα ετήσιο ποσό χρέωσης για την εποπτεία. Επίσης, η χρέωση για τα Αμοιβαία Κεφάλαια θα είναι ανάλογα με το μέγεθος του Αμοιβαίου. Σήμερα, για κάθε εξέταση και έγκριση μιας αίτησης για παραχώρηση άδειας ΕΠΕΥ η Κεφαλαιαγορά χρεώνει £2.000, ποσό που χρεώνει και για παραχώρηση άδειας λειτουργίας Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Έξη - οκτώ μήνες για κάθε υπόθεση...

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών μελών της επιτροπής Οικονομικών, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του χρηματιστηρίου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ενώπιον της ΕΚ υπάρχουν 20 – 25 «ανοικτές έρευνες». Ωστόσο, τόνισε ότι η Κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε περισσότερες από 4- 5 υποθέσεις, οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με την βαρύτητα και την σπουδαιότητα της υπόθεσης.

Τόνισε μάλιστα, πως για να ολοκληρωθούν οι έρευνες κάθε υπόθεσης απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 6 - 8 μηνών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως δύο χρηματιστηριακά γραφεία έκλεισαν με εντολές της ΕΚ γιατί κρίθηκαν ένοχα για παραποίηση στοιχείων, ενώ διαπιστώθηκαν και αρκετές άλλες περιπτώσεις που όμως αφορούσαν μηνιαίες οικονομικές καταστάσεις.

Του Κυριάκου Κυριακίδη