You are here

Νόμος αλλάζει τη λειτουργία της Επ. Κεφαλαιαγοράς

21/09/2018 07:38

Ρυθμίσεις που άπτονται της λειτουργίας της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, προωθούνται μέσω τροποποιητικού νομοσχεδίου το οποίο έχει σταλεί στη βουλή.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες σε σχέση με τον αριθμό των μελών του συμβουλίου της ΕΚ, την ιδιωτική απασχόληση τους και την εξουσία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και μέτρων, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αυξάνονται τα μη εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τρία σε πέντε, προνοείται η δημιουργία επιτροπής ελέγχου και παρέχεται εξουσία στην επιτροπή να συλλέγει πληροφορίες από εποπτευόμενους για τη διενέργεια στατιστικών αναλύσεων και διαχείριση κινδύνων.

Επιπρόσθετα, παρέχεται εξουσία στην επιτροπή να μπορεί να επιβάλει τις διοικητικές κυρώσεις και τα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται στις πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή των οποίων η επιτροπή ορίζεται ως αρμόδια αρχή είτε δυνάμει των εν λόγω πράξεων, είτε δυνάμει γνωστοποίησης του υπουργού.

Επίσης, με το νομοσχέδιο, διαγράφεται η αναφορά που επιβάλλει σε όλα τα μέλη της επιτροπής τις πρόνοιες του περί ελέγχου της ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα νόμου.

Συγκεκριμένα, προτείνεται όπως η εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία ρυθμίζει τα θέματα ιδιωτικής απασχόλησης πρώην αξιωματούχων και υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, περιοριστεί μόνο στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της επιτροπής αφού όπως σημειώνεται, αυτοί ασκούν εκτελεστικά καθήκοντα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για μια πενταετή θητεία η οποία δυνατό να ανανεωθεί για μια ακόμα φορά.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ο στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου «περί επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κύπρου», έτσι ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του και η διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Όπως σημειώνεται, το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί ενώπιον των εμπλεκόμενων φορέων για διαβούλευση καθότι αφορά εσωτερικά θέματα λειτουργίας της Επιτροπής που δεν αφορούν τους εποπτευόμενους της. 

M.X.