You are here

Ψηλοί τόνοι για το μεταναστευτικό

22/11/2010 14:44
Άγριος καβγάς ξέσπασε σήμερα στη βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι πολιτικοί πρόσφυγες. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «κυβέρνηση πολιτικών προσφύγων και η κυβέρνηση για δηλώσεις που ενισχύουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών για το 2011.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, έκανε λόγο για κυβέρνηση των πολιτικών προσφύγων προσθέτοντας ότι «δεν είναι κυβέρνηση των Κυπρίων προσφύγων οι οποίοι δεν παίρνουν ποτέ επιταγές και γενναιόδωρα επιδόματα».

Η τοποθέτηση αυτή άναψε φωτιές στην Επιτροπή με τον υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, να υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ ενισχύουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των ενεργειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της εισροής πολιτικών προσφύγων στο νησί, σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Λευτέρης Χριστόφορου δήλωσε ότι δεν έλαβε απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα. Απλώς, όπως είπε, εισέπραξε ύβρεις και χαρακτηρισμούς.

Εμμένοντας στη θέση του για κυβέρνηση των πολιτικών προσφύγων, υπογράμμισε ότι «δεν εξηγείται διαφορετικά η συμπεριφορά της κυβέρνησης να μην ανησυχεί και να μην της καίγεται καρφί για το ότι οι μετανάστες από τρίτες χώρες έφτασαν στον τόπο μας τις 100.000 και τα επιδόματα που δίνονται, δίνονται από το υστέρημα του Κύπριου φορολογούμενου και του Κύπριου πολίτη ανεξέλεγκτα».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του κατανοεί ότι η οικονομία της Κύπρου χρειάζεται ξένο εργατικό δυναμικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εξέταση του συστήματος υποβολής αιτήσεων πολιτικού ασύλου για να μην υπάρχει κατάχρηση.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι δεν είναι παράλογο και ρατσιστικό κάποιος να ανησυχεί για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι πολιτικοί πρόσφυγες, αφού όπως εξήγησε, οι αιτήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το μέγεθος της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Εσωτερικών για σύγκληση διακομματικής σύσκεψης με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξέταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Κύπρου αλλά και του φαινομένου της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Υπέδειξε, παράλληλα, ότι τα κενά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης συντηρούν δικαιολογημένα αίσθημα απαρέσκειας στην κοινωνία.

Τα πυρά αντέστρεψε ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Λευτέρη Χριστοφόρου αποτελούν ύβρεις προς την κυβέρνηση και διερωτήθηκε εάν θωρείται λάθος να προσφέρεται φιλοξενία και βοήθεια σε Παλαιστίνιους και Κούρδους πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο κυνηγημένοι.

Υπέδειξε, παράλληλα, ότι λήφθηκαν μέτρα για αντιμετώπιση της κατάχρησης που παρατηρείται στην υποβολή των αιτήσεων, τονίζοντας ότι ο αριθμός των πολιτικών προσφύγων στην Κύπρο ανέρχεται στις δύο χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των αιτητών πολιτικού ασύλου κυμαίνεται στους 700.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι κανένας μετανάστης δεν λαμβάνει επίδομα από την κυβέρνηση, εκτός εάν είναι πολιτικός πρόσφυγας και πληροί κάποια κριτήρια.

Είπε παράλληλα ότι σε ευρωπαϊκές συνόδους εισηγείται την ανακατανομή των αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων σε άλλες χώρες.

Ο κ. Συλικίωτης αντίκρισε θετικά πάντως το αίτημα των Οικολόγων για την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης.

Στο πλευρό της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών τάχθηκε και το ΑΚΕΛ, με το βουλευτή Γιάννο Λαμάρη, να χαρακτηρίζει αδιανόητες τις τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ.

Σημείωσε εξάλλου ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση τείνει να είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική με την οποία πρέπει να στηριχθεί η αξιοπρέπεια της Κύπρου.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.