You are here

Αντιδράσεις στο όριο αφυπηρέτησης

16/05/2005 14:29
Σε επίσημη παραδοχή των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης προέβηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επ. Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Κεραυνός παραδέχθηκε ότι κάποιες οργανώσεις, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα τους, αντιδρούν στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσιών και ημικρατικών υπαλλήλων στο 63ο έτος.

Χαρακτήρισε το θέμα «πάρα πολύ σοβαρό» αφού είναι ένα μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα που υπάρχει στο πρόγραμμα σύγκλισης και θα πρέπει να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό. Σημείωσε ακόμη ότι ο διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα για το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει μία κατάληξη μέχρι την 1η Ιουλίου του 2005. Ερωτηθείς σε τι αποσκοπεί αυτό το χρονοδιάγραμμα αρκέστηκε να αναφέρει «ότι το κάθε πράγμα πρέπει να επιλύεται στην ώρα του». Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε πάντως την ελπίδα πως το μέτρο θα εφαρμοστεί εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Πρόγραμμα Σύγκλισης.

Ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ενδέχεται να επιβληθεί φόρος κατανάλωσης στην κηροζίνη (καύσιμο το οποίο χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη) και στα αεροπορικά εισιτήρια, και είπε ότι όντως το θέμα αυτό τέθηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ECOFIN. Σημείωσε ότι μετά από διαφωνία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ισπανίας, η πρόταση αυτή δεν πέρασε, παρά το γεγονός ότι το επιχείρημα ήταν πως τα έσοδα από την φορολογία αυτή θα διοχετεύονταν στα κρατικά ταμεία των αναπτυσσομένων χωρών. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κύπρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξηθούν τα κοινοτικά της έσοδα τη χρονική περίοδο 2007-2013, καθώς όπως εξήγησε το 2008 η Κύπρος θα είναι μόνο εισφορέας. Αναμένεται η αντίδραση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του Λεύκου Χρίστου