You are here

Θέλουν να συνεχίσουν την φοροαπαλλαγή ξένων εργαζόμενων

10/09/2020 07:10

Επιμήκυνση της διάρκειας του υφιστάμενου πλαισίου προσέλκυσης εργοδοτουμένων από το εξωτερικό, προβλέπει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της βουλής και το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία περί φορολογίας του εισοδήματος.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο προωθείται η τροποποίηση του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου, ώστε το πλαίσιο προσέλκυσης ξένων εργοδοτουμένων να διατηρεί την ελκυστικότητα του.

Σε επιστολή του υπουργού οικονομικών αναφέρεται πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην επέκταση υφιστάμενης διάταξης του νόμου, με βάση την οποία δίνεται απαλλαγή ύψους 20% από τον φόρο εισοδήματος, σε εργοδότηση που ασκείται στην κυπριακή Δημοκρατία από άτομο το οποίο ήταν κάτοικος εκτός Δημοκρατίας πριν την έναρξη της εργοδότησης, ή δίδεται απαλλαγή για ποσό €8.550, οποιοδήποτε ποσό είναι μικρότερο.

Το εν λόγω πλαίσιο νομοθετήθηκε αρχικά το 2008 και επεκτάθηκε το 2015 για πέντε (5) έτη. Η ισχύς της ρύθμισης λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, στις 31/12/2020. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η επέκταση της συγκεκριμένης διάταξης για άλλα πέντε έτη, δηλαδή μέχρι το 2025.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προστίθεται διάταξη με βάση την οποία θα διασφαλίζεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας για 10 έτη από την έναρξη της εργοδότησης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο, θα παρέχεται ασφάλεια στους εργαζομένους.

Τo νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 29 Ιουλίου.

Μ.Χ.