You are here

Θέλουν ρύθμιση οφειλών σε βάθος 10ετίας

09/07/2021 15:43

Δύο προτάσεις νόμου με τις οποίες επεκτείνεται ο αριθμός των δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών και κοινωνικών οφειλών, καταθέσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Με την πρώτη πρόταση νόμου προτείνεται η τροποποίηση του περί ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, ώστε να διευκολυνθούν οι εργοδότες και οι αυτοεργοδοτούμενοι να εξοφλήσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί 54 δόσεις που προβλέπεται στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία.

Η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά στην τροποποίηση του περί διαδικασίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, ώστε να διευκολυνθούν οι εργοδότες και οι αυτοεργοδοτούμενοι να εξοφλήσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους σε 120  ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί 54 ή 60 δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση, που προβλέπεται στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία.

Με την εν λόγω επέκταση, όσοι εισέρχονται σε σχέδιο ρύθμισης οφειλών, θα μπορούν να προχωρούν σε σταδιακή εξόφληση, για διάστημα που εκτείνεται μέχρι και σε μια δεκαετία.

Σκοπός των προτάσεων νόμου σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, για οφειλέτες οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις  κοινωνικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19.

Υπενθυμίζεται, ότι η βουλή έχει παρατείνει επανειλημμένα τη νομοθεσία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Η τελευταία επέκταση, η έβδομη στη σειρά, περιόρισε το δικαίωμα σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοεργαζόμενους, είχαν ετήσια μείωση τουλάχιστον 25% τον κύκλο εργασιών τους το 2020, ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η περιορισμένη ρύθμιση καλύπτει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, ενώ προηγούμενες οφειλές είχαν καλυφθεί από παλαιότερες επεκτάσεις του σχεδίου.

Όσον αφορά τον νόμο για τις Κοινωνικές Εισφορές, βασίζεται στη ρύθμιση όπως λειτούργησε το 2016, με βάση την οποία οι οφειλές ρυθμίζονταν με ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν μπορούσε να ξεπερνά τις 54.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης είχε οριστεί στα €25 για οφειλές που δεν υπερέβαιναν τα €500, στα €50 για οφειλές ύψους από €501-€1000 και στα €74 για οφειλές άνω των €1001.

Ε.Χ.