You are here

Κύμα εκατοντάδων θέσεων στο δημόσιο

25/09/2020 07:26

Νέο κύμα αιτημάτων για την αποπαγοποίηση εκατοντάδων θέσεων πρώτου διορισμού και δεκάδων θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή οικονομικών.

Τα αιτήματα αφορούν πέραν των 600 θέσεων που εντοπίζονται σε διάφορα υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με την υποβολή των αιτημάτων η κρατική μηχανή φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις γενικές οδηγίες που έδωσε προ μηνών το υπουργείο οικονομικών για συγκράτηση των δημόσιων δαπανών και κατ΄ επέκταση των αποπαγοποιήσεων θέσεων, τη στιγμή μάλιστα, που ο υπουργός οικονομικών κάνει λόγο για ενδεχόμενο προγράμματος εθνικής συγκράτησης σε περίπτωση παρέκκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το μεγαλύτερο αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο οικονομικών, αφορά συνολικά 578 θέσεις οι πλείστες εκ των οποίων είναι θέσεις πρώτου διορισμού.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω αίτημα ζητείται η αποπαγοποίηση 448 θέσεων πρώτου διορισμού εκ των οποίων οι 350 θέσεις είναι στη δημόσια υπηρεσία, οι 81 σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 17 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά τις θέσεις πρώτου διορισμού, οι περισσότερες αφορούν μεταξύ άλλων, δασικούς λειτουργούς (30), λειτουργούς φορολογίας (25), επιμελητές στη διοίκηση του υπουργείου παιδείας (54), καθαριστές γραφείων (38), λειτουργούς περιβάλλοντος (11), δεσμοφύλακες (13), λειτουργούς του γενικού λογιστηρίου (11), τεχνικούς δημοσίων έργων (16) και λειτουργούς στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς (25).

Στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνονται 46 θέσεις ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και 34 θέσεις εργατικού προσωπικού σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Πέραν των θέσεων πρώτου διορισμού, το αίτημα περιλαμβάνει επίσης, 50 θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής στο υπουργείο οικονομικών, στη γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης και στο γενικό λογιστήριο.

Ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται επίσης, ξεχωριστά αιτήματα που αφορούν κυρίως θέσεις προαγωγής, για την αποπαγοποίηση μιας θέσης γενικού διευθυντή στο υπουργικό συμβούλιο, εννέα θέσεων στο υπουργείο εξωτερικών, 49 θέσεων στo υπουργείο υγείας, μιας θέσης στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, τεσσάρων θέσεων στην Αρχή Λιμένων και μιας στην Επιτροπή Σιτηρών.

Σε ότι αφορά τις 49 θέσεις του υπουργείου υγείας, οι πλείστες είναι θέσεις προαγωγής και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών στη διεύθυνση νοσηλευτικών υπηρεσιών, στο γενικό νοσηλευτικό κλάδο, στον κλάδο ψυχικής υγείας, κλάδο επισκεπτριών υγείας, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, στο γενικό χημείο του κράτους.

Της Μαρίας Χαμπή