You are here

Τα νομοσχέδια για ληξιπρόθεσμες οφειλές και σχέδια στήριξης

26/03/2020 20:47

Τα μέτρα στήριξης οφειλετών που είναι ενταγμένοι σε σχέδιο αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση άρθρου ώστε για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις, να ανασταλεί η καταβολή των δόσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση κατά δύο μήνες της περιόδου αποπληρωμής, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξουσίες στην υπουργό για χειρισμό σχεδίων στήριξης

Στη βουλή κατατέθηκε επίσης νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, με το οποίο καθίσταται δυνατή η εφαρμογή έκτακτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει.

Το νομοσχέδιο παρέχει προσωρινές εξουσίες στην υπουργό εργασίας, ώστε να αποφασίζει για ορισμένα θέματα, όπως το επίδομα ασθενείας, την ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς και το ανεργιακό επίδομα,   με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο, η υπουργός δύναται με απόφασή της, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να καθορίζει τις προϋποθέσεις, το ύψος και τον τρόπο παροχής ειδικού επιδόματος ασθενείας, περιλαμβανομένων και διαδικαστικών θεμάτων, ή και θεμάτων που αφορούν στα πρόσωπα ή και τις κατηγορίες προσώπων που δύνανται να καταστούν δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος ασθενείας.

Επίσης, μπορεί να καθορίζει τις προϋποθέσεις, τον τρόπο παροχής, τους δικαιούχους και το ύψος του επιδόματος της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών που δύναται να παρέχεται στα πρόσωπα ή και τις κατηγορίες προσώπων που δύνανται να καταστούν δικαιούχοι της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών.

Επιπρόσθετα παρέχεται δυνατότητα να εκδίδει ειδικά σχέδια για παροχή ειδικού ανεργιακού επιδόματος σε πρόσωπα ή σε ομάδες προσώπων, καθορίζοντας τους δικαιούχους, το ύψος, τον τρόπο και όλες τις προϋποθέσεις για την παροχή του εν λόγω επιδόματος, καθώς επίσης, να εκδίδει ειδικά σχέδια, καθορίζοντας τους δικαιούχους, τον τρόπο και όλες τις προϋποθέσεις για την παροχή των ειδικών σχεδίων.

Το νομοσχέδιο παρέχει ακόμα, τη δυνατότητα στην υπουργό να αποφασίζει επί διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου και άλλων νόμων προς απλοποίηση διαδικασιών, περιλαμβανομένης της τροποποίησης/επέκτασης καταληκτικών προθεσμιών που προβλέπονται από τους οικείους νόμους.

Οι εν λόγω εξουσίες παραχωρούνται για χρονική περίοδο δύο μηνών, από τις 16 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 16 Μαΐου 2020, παρέχοντας τη δυνατότητα στην υπουργό να χειριστεί με ευελιξία ζητήματα που αφορούν στα σχέδια στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, που ανακοινώθηκαν εκ μέρους του υπουργείου.

Το νομοσχέδιο προνοεί ότι όσα πρόσωπα καταστούν δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος ασθενείας ή και του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ή και της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών, δεν δύνανται, για την ίδια περίοδο, να καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος ασθενείας ή και του ανεργιακού επιδόματος όπως αυτά προβλέπονται στους περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμους.

Όπως καθορίζεται, για την ίδια περίοδο δύναται να παραχωρηθεί μόνο ένα εκ των ειδικών επιδομάτων που προνοούνται από τις διατάξεις του προτεινόμενο νόμου ενώ, η περίοδος για την οποία παρέχονται  ειδικά επιδόματα θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και την παροχή οποιουδήποτε επιδόματος που προνοείται στους  περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμους.

Μη αυξημένες εισφορές ΓεΣΥ για Απρίλιο, Μάιο

Στη βουλή κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για διατήρηση της καταβολής εισφορών στο ΓεΣΥ με τους προηγούμενους συντελεστές από τους μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος, από την 1η Απριλίου, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2020.

Το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο ελάφρυνσης της επιβάρυνσης όλων των οικονομικών φορέων που καταβάλλουν εισφορές.

Με το νομοσχέδιο παρέχεται επίσης εξουσία στον υπουργό οικονομικών να αποφασίσει για την άρση ανωμαλιών και την επίλυση προβλημάτων που δυνατόν να προκύψουν από την εφαρμογή των προηγούμενων συντελεστών.

Μ.Χ.