You are here

Θεσμοί και υπηρεσίες χωρίς στήριξη από το κράτος

23/05/2018 15:36

Η πολιτεία δημιουργεί θεσμούς και νόμους οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να λειτουργήσουν σωστά, σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνουν τα μέλη της επιτροπής θεσμών.

Μια εβδομάδα μετά τις καταγγελίες ότι η επιτροπή αποκλεισμού οικονομικών φορέων από διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έμεινε αβοήθητη από το κράτος, στην επιτροπή θεσμών φτάνουν παράπονα για μη στήριξη, της ανεξάρτητης αρχής διερεύνησης ισχυρισμών και παραπόνων κατά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ανδρέας Πασχαλίδης, προϊστάμενος της αρχής τα τελευταία δύο χρόνια, ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στις €300 χιλ. και όπως και το προσωπικό, δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία της αρχής.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλο έργο εκ μέρους της αρχής, αυτό αμφισβητείται από τις ευρωπαϊκές αρχές που εντοπίζουν αδυναμίες.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αρχές, εκτός από τον ελλιπή προϋπολογισμό και τον μικρό αριθμό του προσωπικού, επικρίνουν το γεγονός ότι επιλέγονται ιατροδικαστές που ενδεχομένως να προσφέρουν υπηρεσίες και στο ίδιο το αστυνομικό σώμα καθώς και το ότι οι ανακριτές που χρησιμοποιούνται από την αρχή είναι πολλές φορές και οι ίδιοι πρώην αστυνομικοί ή πρώην ανακριτές που ανήκαν στο αστυνομικό σώμα.

Αυτά τα δεδομένα πλήττουν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας της αρχής, όπως αναφέρθηκε.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η διερεύνηση των παραπόνων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

1911 παράπονα από το 2006

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, η αρχή από τη σύστασή της το 2006 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2018 έχει λάβει 1911 παράπονα από τα οποία προέκυψαν 52 ποινικές υποθέσεις και 59 πειθαρχικές υποθέσεις.

Τα παράπονα που λαμβάνονται ετησίως έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς από 96 το 2007, έφτασαν στα 234. Τα περισσότερα παράπονα υποβλήθηκαν το 2015 φτάνοντας στα 253.

Κατά τη διάρκεια των 12 ετών λειτουργίας της, η αρχή έχει διορίσει για τους σκοπούς της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, 790 ανακριτές.

Κάλεσμα για στήριξη θεσμών και υπηρεσιών

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι η αρχή επιτελεί ένα σοβαρό έργο παρόλο που δεν έχει αρκετό προϋπολογισμό ή στήριξη. Ωστόσο, σημείωσε, το προσωπικό εργάζεται εντατικά ώστε τα περίπου 240 παράπονα που λαμβάνονται κάθε χρόνο, να εξετάζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.

Ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε προβληματισμό σε ότι αφορά την αξιολόγηση της αρχής από τις ευρωπαϊκές αρχές και τα προβλήματα που εντοπίζονται και χρειάζεται να επιλυθούν. Σημείωσε ότι ενώ γίνεται θετικό έργο, η εικόνα που εκπέμπουμε δεν είναι θετική.

Πρόσθεσε ότι η πρόθεση της επιτροπής θεσμών είναι αφού καταγράψει όλες τις εισηγήσεις, να ετοιμάσει έκθεση η οποία θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της βουλής αλλά και να αποστείλει τα συμπεράσματά της στην εκτελεστική εξουσία.

«Η αρχή κάνει εξαιρετικό έργο, χρειάζεται όμως στήριξη και βοήθεια ώστε να μην αμφισβητείται το έργο της», δήλωσε ο κ. Ζαχαρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού της αρχής ώστε να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν στην επιτροπή, είπε ότι οι νομοθεσίες ψηφίζονται αλλά δεν παρέχεται στήριξη στο βαθμό που πρέπει. «Είναι άλλο να έχεις νομοθεσίες και άλλο να μπορούν να λειτουργήσουν. Θεσμοί υπάρχουν αλλά δεν τους έχουμε δώσει ποτέ τα ανάλογα εφόδια για να επιτελούν σωστά τη δουλειά τους», ανέφερε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι όπως και την περασμένη εβδομάδα στην περίπτωση της επιτροπής μαυροπινακισμού, έτσι και σήμερα διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία στήριξη από την πολιτεία στην αρχή διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η είναι άμεση ανάγκη, η πολιτεία να δώσει περισσότερα χρήματα και δυνατότητες σε τέτοιες υπηρεσίες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη η αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, πως είναι αποψιλωμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της.

Αναφέρθηκε επίσης, στην εισήγηση της αρχής όπως εκπαιδευτεί μόνιμο προσωπικό δέκα δικηγόρων ώστε να καταστεί παραγωγική, εκφράζοντας την ελπίδα όπως η εισήγηση εισακουστεί από την κυβέρνηση.

Της Μαρίας Χαμπή