You are here

Εμπλέκει την κόρη του πρύτανη στη σύγκρουση ο ελεγκτής

17/03/2023 06:05
Στα άκρα βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων θεσμών, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κτυπά τον Πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη «κάτω από τη μέση» βάζοντας στο τραπέζι της αντιπαράθεσης την κόρη του κ. Χριστοφίδη η οποία εργοδοτείται στο κέντρο αριστείας biobank.
 
Ο Οδ. Μιχαηλίδης, με ανάρτηση του χθες στο twitter έγραψε ότι ενημέρωσε σχετικά την Πρόεδρο της Βουλής Aννίτα Δημητρίου καθώς, «ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος της απέστειλε επιστολή ώστε να μην τεθεί οροφή στις πρόσθετες αμοιβές των καθηγητών Ιατρικής Σχολής , δεν αποκάλυψε, ως όφειλε ότι τέκνο του, εργοδοτείται από την Ιατρική Σχολή». 
 
«Μελετούμε τις περαιτέρω ενέργειες μας», συμπλήρωσε στο tweet του ο Γ. Ελεγκτής.
 
Ο Πρύτανης σε δηλώσεις του στη StockWatch  εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί ο ΓΕ, ένιωσε την ανάγκη να βάλει στη μεταξύ τους αντιπαράθεση την κόρη του, η οποία, όπως υπέδειξε ο κ. Χριστοφίδης, δεν εργάζεται στην Ιατρική Σχολή, όπως ο ελεγκτής ισχυρίζεται.
 
«Δυστυχώς, τώρα, ο ΓΕ εμπλέκει και μέλος της οικογένειάς μου. Η αλήθεια είναι εκεί. Η κόρη μου εργοδοτείται στο κέντρο αριστείας biobank, με επικεφαλής τον Κ. Δέλτα, το μόνο μέλος της ιατρικής σχολής που δεν αμείβεται από τον ΟΚΥΠΥ. Το συγκεκριμένο κέντρο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και όχι στην Ιατρική Σχολή», σημείωσε ο Πρύτανης. 
 
Ο κ. Χριστοφίδης, διευκρίνισε ότι η κόρη του είχε προσληφθεί στο κέντρο αριστείας πριν ο ίδιος αναλάβει ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Ο Οδ. Μιχαηλίδης σε νέα ανάρτηση του χθες έκανε λόγο για κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος και διερωτήθηκε γιατί ο Πρύτανης δεν είχε αποκαλύψει, κατά την έκφραση του, την εργοδότηση της κόρης του στην Ιατρική Σχολή και τον κάλεσε για λόγους  διαφάνειας να δηλώσει δημόσια την αμοιβή της. 
 
«Το θέμα, δεν αφορά την θυγατέρα σας, αλλά εσάς. Εσείς είχατε την ευθύνη να μην χειριστείτε το θέμα και ιδίως να στείλετε επιστολή χωρίς έγκριση του Συμβουλίου», ισχυρίστηκε στο tweet του ο ΓΕ. 
 
Σύγκρουση για τις αποκοπές κονδυλίων
 
Η αντιπαράθεση των δύο ανεξάρτητων θεσμών μεταφέρθηκε και ενώπιον της Βουλής με φόντο την αποκοπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του ΠΚ.
 
Ο πρύτανης του ΠΚ Τάσος Χριστοφίδης, με επιστολή του προς τη Βουλή υποστήριξε ότι τροπολογίες που τέθηκαν χθες ενώπιον της Ολομέλειας, ήταν «καταστροφικές».
 
Την ίδια στιγμή, ο γενικός ελεγκτής σε επιστολή του, έστρεψε τα πυρά του προς τον πρύτανη, καταλογίζοντάς του σύγκρουση συμφέροντος, την οποία προτίθεται να εξετάσει περαιτέρω, όπως διαμηνύει.
 
Σε ψηλούς τόνους η έγκριση του προϋπολογισμού
 
Η Βουλή, εν μέσω μιας συνεδρίας που διεξήχθη σε ψηλούς τόνους, ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό του ΠΚ αποκόπτοντας από ‘δω και στο εξής, κονδύλια αναφορικά με την συνεισφορά του εργοδότη σε συμπληρωματική, ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού.
 
Η ίδια ρύθμιση υιοθετήθηκε για άλλους οκτώ ημικρατικούς οργανισμούς των οποίων τον προϋπολογισμό ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Σώματος, περιλαμβανομένων των προϋπολογισμών του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΠΑΚ.
 
Η τροπολογία που εγκρίθηκε, αφορά όπως μετά τη λήξη υφιστάμενων υποχρεώσεων των οργανισμών, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε δαπάνης για συνεισφορά του εργοδότη σε ιδιωτική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων. 
 
Ταυτόχρονα, απορρίφθηκαν οι επίμαχες τροπολογίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων, τη μείωση της αντιμισθίας ακαδημαϊκού προσωπικού από ερευνητικά προγράμματα στο 30% των ακαθάριστων απολαβών τους.
 
«Καταστροφικές» οι τροπολογίες
 
Ο κ. Χριστοφίδης, στην επιστολή του χαρακτήρισε τις εισηγήσεις για περιορισμό των απολαβών ακαδημαϊκών από ερευνητικά προγράμματα ως «καταστροφικές».
 
Στην επιστολή, η οποία επισυνάπτεται, ο κ. Χριστοφίδης τονίζει ότι δεν μπορεί να οριστεί οροφή στις αμοιβές των ακαδημαϊκών μελών γιατί αυτό θα αποτελεί αντικίνητρο στη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων.
 
Υπό το φως των αντιδράσεων για τις αποκοπές στα πανεπιστήμια, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν κίνητρα για το ακαδημαϊκό προσωπικό του αναφορικά με την προσέλκυση ερευνητικών έργων με εξωτερική χρηματοδότηση, είτε από την ΕΕ/ διεθνή είτε εθνική.
 
Κάνει αναφορά στη μεγάλη και χρονοβόρα προσπάθεια των μελών για να ετοιμαστεί μια ερευνητική πρόταση τονίζοντας ότι το ποσοστό επιτυχίας των υποβαλλόμενων προτάσεων κυμαίνεται μεταξύ 3% και 15%, ως επί το πλείστον.
 
Αναφέρεται ακόμη στα πολύ μεγάλα οφέλη που προκύπτουν από την προσέλκυση εξωτερικής χρηματοδότησης, τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για τη χώρα με την πρόσληψη νέων ερευνητών, την τόνωση της εθνικής οικονομίας, της παραγωγής νέας γνώσης και τις πηγές εσόδων του Πανεπιστημίου.
 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα ερευνητικά προγράμματα, ανεβάζουν την κατάταξη του Πανεπιστημίου στις διεθνείς κατατάξεις.
Σημειώνεται ότι μόνο το 7% των δαπανών που αφορούν ευρωπαϊκά και άλλα έργα, τα οποία επιτρέπουν πρόσθετες απολαβές μελών του ΠΚ, δίνεται ως αντιμισθία στα μέλη του ΠΚ ενώ 47% αφορά τους μισθούς των νέων ερευνητών.
 
Σύγκρουση συμφέροντος βλέπει ο ελεγκτής
 
Στην επιστολή του προς τη Βουλή, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει ότι τέκνο του Πρύτανη εργοδοτείται ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
«Αυτό προφανώς δημιουργεί μείζον θέμα σύγκρουσης συμφέροντος για τον Πρύτανη», αναφέρει.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης καταγγέλλει τον κ. Χριστοφίδη ότι ενήργησε χωρίς εξουσιοδότηση από το συμβούλιο του Πανεπιστημίου και ότι «δείχνει να πασχίζει ιδιαίτερα να προστατεύσει το μισθό των καθηγητών της ιατρικής σχολής που είναι προϊστάμενοι του τέκνου του».
 
Στην επιστολή του κ. Μιχαηλίδη, αναφέρεται ότι η εισήγηση για οροφή στις απολαβές βασίζεται στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και υπάρχει εξισορρόπηση μεταξύ της ανάγκης να υπάρχουν κίνητρα για τους καθηγητές και της ανάγκης να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη αμοιβή του καθηγητή.
 
«Είναι αδιανόητο», τονίζει, «για τις ώρες που το πανεπιστήμιο τον αμείβει να κάνει έρευνα, για τον ίδιο χρόνο να διπλοπληρώνεται».
 
Σημειώνεται ότι με το καθεστώς του ειδικού επιστήμονα εργοδοτήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου και ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης όντας ανώτερος λειτουργός στο τότε Υπουργείο Συγκοινωνιών.
 
Επισυνάπτονται οι επιστολές.
 
Της Γεωργίας Χαννή