You are here

Αντιπαραθέσεις για απολύσεις στην Αγγλική Σχολή

06/07/2022 14:27

Σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, οι καταγγελίες της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής για ενδεχόμενες αυθαίρετες απολύσεις προσωπικού της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης παρομοίασε τις ενέργειες της Διεύθυνσης της Σχολής, με την ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν, κατά των αντιπάλων του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Γιώργου Λουκαΐδη, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλας σημείωσε ότι δεν αρμόζουν τέτοιες εκφράσεις και το θέμα είναι εργασιακό και όχι εκπαιδευτικό.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης διερωτήθηκε αν θέλουν να συνεχίσουν τον καυγά, για το ποιος θα βάλει «τσιουλί», δηλαδή να σκοράρει εναντίον του άλλου.

Εκ μέρους της διεύθυνσης της Σχολής η δικηγόρος Νάταλη Παρτασίδου ανέφερε ότι η Αγγλική Σχολή είναι ιδιωτική, σύμφωνα και με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έχει το προνόμιο να προχωρεί σε πειθαρχικές έρευνες.

Από πλευράς συντεχνιών η Μυρτώ Χασαποπούλου, είπε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Παιδείας ότι διώκονται τέσσερεις καθηγητές με πολύχρονη εμπειρία για τη συνδικαλιστική τους δράση.

 Σημείωσε ότι η πειθαρχική έρευνα κατά των καθηγητών στηρίζεται σε πρακτικά της Βουλής από προηγούμενη συνεδρία και σε επιστολές των Συντεχνιών, ενώ εξήγησε ότι ο Έφορος Συντεχνιών, παρέπεμψε καταγγελία στο Γενικό Εισαγγελέα, με το ερώτημα του ποινικού αδικήματος, εις βάρος του Προέδρου της Σχολής Χαράλαμπου Ιωσηφίδη, γιατί απέστειλε εγκύκλιο προς το προσωπικό, προειδοποιώντας για πειθαρχικές διώξεις των συνδικαλιστών.

Ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Άντης Αποστόλου ανέφερε ότι λήφθηκαν πρωτοβουλίες από αρμόδιους τρεις υπουργούς και συγκεκριμένα από την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον Γιάννη Καρούσο και τον Κυριάκο Κούσιου, αλλά οι δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένες να συνομιλήσουν.

Πρόσθεσε ότι δύο πλευρές επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συντεχνία επέρριψε την ευθύνη στη Διεύθυνση, η οποία απάντησε ότι τηρεί τις νομοθεσίες που τις δίνουν το δικαίωμα να διεξάγει πειθαρχικές έρευνες.

Ο εκ των εισηγητών του θέματος, βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κατήγγειλε αυταρχικούς χειρισμούς από τη Διεύθυνση, οι οποίοι βλάπτουν τους γονείς και τα παιδιά.

Πρόσθεσε ότι διώκονται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κρίνονται ως εξαίρετοι και ζήτησε να τερματιστούν οι διώξεις, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης κάλεσε όλους να ξεκινήσουν διάλογο για επίλυση της διαφοράς.

Κρατική χορηγία €400 χιλ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αγγλική Σχολή, λαμβάνει κρατική χορηγία €400 χιλ. για τις μειονότητες και το ειδικό καθεστώς λειτουργίας της ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Ο προϋπολογισμός της σχολής ανέρχεται στα €10 εκατ., εκ των οποίων οι €400 χιλ. προέρχονται από κράτος και το άλλο 97% από τους γονείς, μέσω της καταβολής των διδάκτρων. Το μεγαλύτερο μέρος (75%) του προϋπολογισμού αυτού αφορά τους μισθούς του προσωπικού, ενώ άλλα ποσά διατίθενται για τη συντήρηση των διατηρητέων κτηρίων.

Οι μαθητές της σχολής είναι περίπου 1130, εκ των οποίων οι 100 είναι Τουρκοκύπριοι, ενώ το ύψος διδάκτρων ανέρχεται ετησίως στα €8 χιλ.

Της Ελένης Χαραλάμπους