You are here

Προς αφυπηρέτηση καθηγητών στο 63ο

05/03/2010 15:07
Το ενδεχόμενο προαιρετικής επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης στο 63ο έτος ηλικίας θα εξετάσουν την ερχόμενη Τρίτη σε κοινή συνεδρία οι Επιτροπές Οικονομικών και Παιδείας της βουλής μετά από πρόταση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εισήγηση αυτή, θα κατατεθεί και πρόταση νόμου με την οποία θα ζητείται οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων, όπως και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, να έχουν το δικαίωμα επιλογής να αφυπηρετούν στο 63ο έτος αντί στο 60ο που είναι σήμερα.

Θα παρατεθούν επίσης και επιχειρήματα για τα οφέλη που θα έχει στην οικονομία της Κύπρου, όπως στις αποταμιεύεις και στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης.

Στην ουσία οι βουλευτές εισηγητές του θέματος υιοθετούν την εισήγηση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της ΟΕΛΜΕΚ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε στη StockWatch ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης είναι αναγκαία για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, προσθέτοντας ότι «δεκαέξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Ελλάδα για τους άνδρες όμως, η συνταξιοδότηση είναι στα 65, άλλες χώρες στα 67 και στα 70, ενώ μόνο η Κύπρος έμεινε που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα».

Όταν εφαρμόστηκε το 60ο έτος αφυπηρέτησης, είπε ο κ. Τορναρίτης, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 50 χρόνια, σήμερα, τόνισε, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της βουλής επεσήμανε ότι εάν «κάποιος που αισθάνεται κουρασμένος και δεν είναι υγιής να επιλέγει να αποχωρήσει από την εκπαίδευση, όμως όταν ένας καθηγητής αισθάνεται νέος και υγιής να μπορεί να έχει το δικαίωμα να εργάζεται μέχρι τα 63 του χρόνια».

Ο κ. Τορναρίτης επικαλούμενος τα αποτελέσματα προκαταρτικής μελέτης για την οικονομική πτυχή του θέματος, δήλωσε ότι διαφάνηκε ότι είναι προς το συμφέρον της οικονομίας του κράτους, υπογραμμίζοντας ότι, μεσοπρόθεσμα θα κερδίσουν τα ταμεία του κράτους.

Στη συνεδρία κλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης καθώς και η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.

Η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ελένη Σεμελίδου, ανέφερε ότι για λόγους ισότητας με τους άλλους δημοσίους υπάλληλους, ζητούν και οι καθηγητές να έχουν την επιλογή να αφυπηρετούν εάν θέλουν στο 63ο έτος.

«Δεν μπορεί ένα μέρος των δημόσιων υπαλλήλων», είπε η κα. Σεμελίδου, «να αντιμετωπίζεται έτσι και ένα άλλο διαφορετικά».

Τόνισε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το όριο ηλικίας αφυπηρέτησης επεκτάθηκε στο 67ο, υπογραμμίζοντας ότι και οι καθηγητές στην Κύπρο πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλέγουν να αφυπηρετούν στο 63οέτος.

Σε περίπτωση που η στάση της κυβέρνησης είναι αρνητική, τότε θα συνέλθει η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ για να καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου