You are here

Προς εξασφάλιση μισθωτής πρακτικής άσκησης

21/06/2022 15:32

Η ανάγκη για τη διασφάλιση της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών, καθώς και από τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σε συνέχεια της συζήτησης περί του θέματος, ο διευθυντής του τμήματος εργασίας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι αντάλλαξαν αρκετές ιδέες.

Στη συζήτηση ανέλαβαν κάποιες ευθύνες οι αρμόδιοι οργανισμοί για να μαζέψουν κάποια στοιχεία και να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η πρόθεση να καλύψουν όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο αυτά που απαιτείται η εξάσκηση, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) έχει αναλάβει να συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες με στόχο να γίνει ένα ερωτηματολόγιο από τον οργανισμό νεολαίας.

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι είναι ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα. Ειπώθηκε ακόμη ότι πιθανόν τα προβλήματα να προέκυψαν και από κάποια παράληψη μαθητή που δεν έκανε την καταγγελία του.

Σημειώνεται ότι στα προγράμματα εκπαίδευσης που εφαρμόζονται, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να προσλάβει ένα παιδί για πρακτική άσκηση αλλά ούτε και να το πληρώνει.

Εκπρόσωπος της ΠΕΟ εξέφρασε την άποψη ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να αποφασίσει και να καταλήξει σε ένα θέμα το οποίο είναι προς όφελος της κοινωνίας.

«Πρέπει», είπε, «να μας ανησυχούν οι νέες βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Ο ίδιος έκανε αναφορά σε τέσσερα σημαντικά σημεία που πρέπει να απασχολήσουν τους αρμόδιους, τα οποία είναι:

1)Η δυνατότητα πρόσβασης, δηλαδή να βρεθεί αυτός ο μηχανισμός που να διασφαλίζει στον φοιτητή ότι θα κάνει την πρακτική του άσκηση.

2)Το ύψος της αμοιβής του.

3)Ο έλεγχος του τι κάνει ο εξασκούμενος κατά την πρακτική του άσκηση.

4)Και η ανάγκη οι εξασκούμενοι να μην καλύπτουν θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να μην ορίζονται ως φθηνή εργατική δύναμη.

Από την Βουλή των Νέων σημειώθηκε ότι το ερωτηματολόγιο που θα δημιουργηθεί πρέπει να χτιστεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε ο καθένας να βάζει τις δικές του παραμέτρους.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει ίση πρόσβαση σε όλους, για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι φοιτητές προβαίνουν σε πρακτική άσκηση γιατί το απαιτεί το πτυχίο τους, ενώ κάποιοι άλλοι εφαρμόζουν την πρακτική με δική τους πρωτοβουλία.

Η ΠΟΦΕΝ σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πρακτική σε όλους τους κλάδους, η οποία να συνοδεύεται από μισθό για να διασφαλίζονται κάποια έσοδα των φοιτητών. 

Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) ανέφερε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο για τις Τεχνικές Σχολές και όλοι οι μαθητές θα μπορούν να  βρουν τον απαραίτητο χρόνο εξασφάλισης της πρακτικής τους άσκησης.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να προβλεφθεί η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού σε μαθητές που κάνουν πρακτική άσκηση καθώς, όπως υποστήριξε, υπάρχουν κάποιοι εργοδότες που δεν καταβάλλουν έστω το ελάχιστο ποσό. 

Σχολιάστηκε επίσης η αναγκαιότητα του να υπάρχει ένα δομημένο πρόγραμμα από το οποίο θα μαθαίνουν κάτι ουσιαστικό οι εξασκούμενοι.

Κατά τη συνεδρίαση η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) απουσίαζε και η Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) δεν ανέφερε κάτι περισσότερο.

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) ανέφερε ότι ασκεί και επιχορηγεί προγράμματα κατάρτισης και σε ανέργους και αξιοποιείται ένας ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών.

Σύμφωνα με τα προγράμματα που παρέχει αναφέρθηκε ότι «τα άτομα πρέπει να εργοδοτηθούν κανονικά.

Ο εργοδότης κάνει την αίτηση και υπάρχει ένα πλάνο κατάρτισης στο οποίο δικαιούται επιχορήγηση και πρέπει να είναι θέση μόνιμης εργασίας. Όσοι δεν εργοδοτούνται κανονικά δεν μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο».

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι θα διευθετηθεί  συνάντηση με τον νέο υπουργό Εργασίας και θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν.

Επίσης, συμφωνήθηκε να τηρηθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Οκτώβρη για να παρθεί τελική απόφαση.

Ο.Σ.