You are here

Ζητούν παρέμβαση του ΠτΔ για εκπαιδευτικούς

14/07/2021 14:51

Την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για επίλυση του προβλήματος των περίπου 4.700 εκπαιδευτικών σε απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα, οι οποίοι εργάζονται περίπου οκτώ χρόνια με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, ζητά η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή, μέσω της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται η πολιτική παρέμβαση του για επίλυση του προβλήματος των εκπαιδευτικών σε απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, οι συντεχνίες ζήτησαν κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί να καταστούν δημόσιοι υπάλληλοι. Κατήγγειλαν παράλληλα το υπουργείο Παιδείας ότι επεκτείνει το θεσμό της αγοράς εργασίας και σε πρωινά μαθήματα.

Εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών επανέλαβαν ότι τα προγράμματα τα οποία προσφέρονται δεν έχουν σταθερή βάση και κάθε χρόνο διαφοροποιούνται αναλόγως των αιτημάτων πολιτών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επαναφοράς του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να διεκδικήσουν καθεστώς αορίστου χρόνου, μετά την παρέλευση 30 μηνών, γεγονός το οποίο σημαίνει ουσιαστικά την ένταξη τους στην εκπαίδευση, χωρίς εξετάσεις και διαδικασίες.

Σε περίπτωση επίσης, κατά την οποία αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, τότε θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τις ανάλογες ώρες εργασίας. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, ξεκαθάρισε ότι δεν παραγνωρίζουν τον υπουργό Παιδείας, αλλά για να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα, απαιτείται η πολιτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας δήλωσε ότι πρέπει να καταστούν μισθωτοί οι εκπαιδευτικοί. Δεν χωρούν, τόνισε, λαϊκισμοί και πρέπει το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διατηρεί ένα καθεστώς σύγχρονης δουλείας κοροϊδεύοντας εδώ και οκτώ χρόνια 4,700 εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, παρά τις αποφάσεις δικαστηρίων, παρά τις υποδείξεις πολλών ερευνών. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ προτείνει την θεσμοθέτηση ιδρύματος ιδιωτικού χαρακτήρα και την εργοδότηση όλων των εκπαιδευτικών.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Αντρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι οι ανάγκες πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αντρέας Αποστόλου δήλωσε ότι πρέπει να επιλυθεί το χρονίζον πρόβλημα. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι επιβάλλεται το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε συμβόλαια ιδιωτικού δικαίου προς τους εκπαιδευτικούς.

Ε.Χ.