You are here

Πράσινο φως για €7 εκ. σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης Cyta

05/07/2019 07:21

Η επιτροπή οικονομικών έδωσε χθες το πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού €7 εκ. που είχε σταυρωθεί κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού της Cyta για το 2019, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή νέου σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων του ημικρατικού οργανισμού.

Η σχετική πρόνοια είχε περιληφθεί και στον προϋπολογισμό της Cyta για το 2018 χωρίς ωστόσο να υλοποιηθεί.

Στόχος της Cyta σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της επιτροπής, είναι τόσο η μείωση του εργατικού κόστους όσο και η ανανέωση του προσωπικού.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Cyta Αντρέα Νεοκλέους, μέσω του σχεδίου θα επιδιωχθεί η αποχώρηση 70-100 εργαζομένων και εκτιμάται ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις περίπου €34 εκ. σε ότι αφορά το μισθολόγιο.

Πρόθεση της Cyta όπως αναφέρθηκε είναι να προχωρήσει στη συνέχεια σε ανανέωση του προσωπικού, προσλαμβάνοντας άλλους 20 εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς.

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης έχει καθοριστεί στις €100 χιλ. για κάθε εργαζόμενο που θα αποχωρήσει μέσω του σχεδίου ενώ, το μέγιστο ποσοστό εργαζομένων που θα αποχωρήσουν καθορίζεται στο 40%.

Η Cyta εντούτοις, αξιώνει αύξηση του μέγιστου ποσού αποζημίωσης στις €125 χιλ. επισημαίνοντας την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων για αποχώρηση του προσωπικού.

Εκπρόσωποι του οργανισμού, αναφέρθηκαν σε ενημέρωση εκ μέρους του τμήματος φορολογίας, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνει δεκτό άλλο αφορολόγητο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης στα επόμενα χρόνια.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού, σημειώνοντας ότι το σχέδιο συνεχίζει να βρίσκεται υπό εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Cyta, η εκπρόσωποι του οργανισμού είχαν υποστηρίξει πως εάν χρησιμοποιηθεί η δαπάνη των €7 εκ. για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, θα αποδώσει καρπούς σταδιακά μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.

Η πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Ρένα Πάνου – Ρουβιθά, είχε επισημάνει ότι την προηγούμενη φορά που έτυχε χρήσης το σχέδιο, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 25% και πως αυτή τη φορά, η εφαρμογή θα γίνει πιο προσεκτικά και θα καθοριστούν εκ των προτέρων οι τομείς στους οποίους πρέπει να κινηθεί ο οργανισμός.

M.X.