You are here

Στη βουλή οι προτάσεις για κουρεμένους και τραπεζικούς

20/01/2023 07:10

Τις προτάσεις νόμου τις οποίες προανήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες και αφορούν αποζημιώσεις κουρεμένων και το ανεργιακό επίδομα τραπεζικών υπαλλήλων, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σκοπός της πρώτης πρότασης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος, ώστε οποιοδήποτε ποσό του ειδικού φόρου επί των καταθέσεων τους που καταβάλλουν οι τράπεζες, το οποίο ύστερα από τη συσσώρευση €175 εκατ. στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης προβλέπεται ότι παραμένει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, να κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ιδρυθεί για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν πρόσωπα.

Προστίθεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη ρύθμιση, τα 35/60 των εσόδων μεταφέρονται στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης και τα 25/60 παραμένουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, ενώ μετά τη συσσώρευση των €175 εκατ. στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, οποιοδήποτε άλλο ποσό παραμένει στο Πάγιο Ταμείο.

Με βάση την πρόταση, μετά τη συσσώρευση των €175 εκατ., ποσό €60 εκατ. ετησίως θα διοχετεύεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, για σκοπούς αναπλήρωσης απωλειών που υπέστησαν δικαιούχα πρόσωπα συνεπεία των μέτρων εξυγίανσης του 2013.

Το υπόλοιπο ποσό θα παραμείνει στο πάγιο ταμείο και θα διατίθεται αποκλειστικά για καταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των ταμείων προνοίας, μέσω του σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης, ώστε το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει το 75% του ταμείου προνοίας κάθε μέλους.

Σημειώνεται πως, το σύνολο των εσόδων από την επιβολή και είσπραξη του ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, θα κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, με την επιφύλαξη της αναπλήρωσης του 75% των ταμείων προνοίας.

Δεύτερη πρόταση νόμου, αφορά τον Περί εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων υπέρ εξ αποφάσεως πιστωτών συμπεριλαμβανομένων κατόχων αξιογράφων και εναντίον της Cyprus Popular Bank Co Ltd Νόμο του 2022.

Σκοπός της πρότασης είναι να επιτρέπει σε πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων και κατόχων αξιογράφων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που θα επιτύχουν να εξασφαλίσουν τελεσίδικη απόφαση υπέρ τους από αρμόδιο δικαστήριο, ότι ήταν θύματα δόλιων πρακτικών σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες, να δικαιούνται να λάβουν την απαιτούμενη αποζημίωση που θα αποφασίσει το δικαστήριο από το κράτος.

Τροποποίηση νόμου για ανεργιακό τραπεζικών

Ενώπιον της Βουλής τέθηκε και η πρόταση για τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου του 2010 έως (Αρ. 5) του 2022, ώστε να προβλέπεται δυνατότητα καταβολής επιδόματος ανεργίας σε οποιονδήποτε μισθωτό ο οποίος έχει τερματίσει ή διακόψει την απασχόλησή του δυνάμει Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης από οποιονδήποτε εργοδότη.

Η πρόταση αφορά το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την απόδοση του ανεργιακού επιδόματος σε τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχωρούν μέσω σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης.

Η πρόθεση προώθησης της εν λόγω ρύθμισης, προαναγγέλθηκε σε πρόσφατη ανοικτή παρουσίαση του κ. Νεοφύτου, ενώπιον τραπεζικών υπαλλήλων, μελών της ΕΤΥΚ.

M.X.