You are here

Στο νέο συνταξιοδοτικό οι υπάλληλοι Κεντρικής

11/11/2022 10:45

Για τη λήψη απόφασης ένταξης στο νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων, και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), ενημερώνει τη Βουλή, ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Συγκεκριμένα, με επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία έχει ενώπιον της τα δύο νομοσχέδια που αλλάζουν το χάρτη του συνταξιοδοτικού στη χώρα, αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΚΤΚ, αποφάσισε όπως οι υπάλληλοι της συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του νόμου, µε το οποίο δημιουργείται το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Σημειώνει ότι, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΤΚ, για σκοπούς συμμόρφωσης µε τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εισηγήθηκε όπως περιληφθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου συγκεκριμένες τροποποιήσεις, οι οποίες να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της ΚΤΚ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τη Δημοκρατία ότι το σχέδιο νόμου εν δυνάμει επηρεάζει την οικονομική ανεξαρτησία της ΚΤΚ, ιδίως την αυτονομία της σε θέματα προσωπικού, η οποία αποτελεί συνιστώσα της αρχής της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, μόνο με τη συγκατάθεσή της ΚΤΚ μπορεί το σχέδιο συντάξεων που διέπει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να εφαρμόζεται στους υπαλλήλους της και αφού δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ιδιαιτερότητες του νομικού πλαισίου και του ειδικού νομικού καθεστώτος που τη διέπουν, καθώς και τυχόν άλλες συναφείς παραμέτρους, ιδίως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη.

Ο κ. Παντελή προσθέτει ότι το Υπουργείο Οικονομικών αφού μελέτησε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και συμφώνησε µε το περιεχόμενό τους, προέβη στις απαραίτητες διορθώσεις.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, θα τεθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση, πριν οδηγηθεί εντός του μήνα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι, οι υπάλληλοι της ΚΤΚ εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του νέου συνταξιοδοτικού, μετά από γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι προκειμένου να ενταχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό Σχέδιο, θα έπρεπε να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η συγκατάθεση της τράπεζας.

Μετά από αίτημα των εργαζομένων για τη συμπερίληψη τους, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι αν ληφθεί σχετική απόφαση έγκαιρα από την ΚΤΚ, τότε θα συμπεριληφθεί και το προσωπικό της στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κάτι που όπως όλα δείχνουν, θα γίνει.

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά το 2011, δεν συμμετέχουν σε ταμείο Προνοίας, ενώ σε ενδεχόμενο μη ενσωμάτωσης τους στο νέο σχέδιο, θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Σημειώνεται ότι στη γνωμάτευση της ΕΚΤ, αναφέρεται ρητά πως εφόσον έχει δοθεί συγκατάθεση της ΚΤΚ για συμπερίληψη του προσωπικού της στο νέο σχέδιο, θα πρέπει να απαιτείται νέα συγκατάθεση για κάθε μεταγενέστερη σημαντική αλλαγή του σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ικανότητα της ΚΤΚ να εκτελεί ανεξάρτητα τα καθήκοντα της.

Της Ελένης Χαραλάμπους