You are here

Τέλος στην υποχρεωτική ορθοστασία εργαζομένων

25/03/2023 12:00

Να θέσουν φρένο στην τακτική εκατοντάδων επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, καφετέριες, φούρνοι, περίπτερα, υπεραγορές και καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να παραμένουν όρθιοι στο μεγαλύτερο μέρος των εργάσιμων ωρών τους, στοχεύουν προτάσεις νόμου που κατάθεσε το ΑΚΕΛ.

Το φαινόμενο που έχει καταστεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων υγείας στους εργαζόμενους έχει θορυβήσει και την κυβέρνηση.

Κατά την πρώτη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι έγινε αποδέκτης δεκάδων παραπόνων για το ζήτημα και πως είναι από τα σημαντικά ζητήματα -προτεραιότητες στην ατζέντα του η ρύθμιση του, καθώς δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται τακτικές του παρελθόντος για εργαζόμενους.

Σκοπός δύο προτάσεων νόμου που κατάθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουµά είναι η τροποποίηση του «περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου»,  και του «περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου», ώστε να ενισχυθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους για να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία.

Ειδικότερα, µε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σχετικής πρόνοιας της Σύμβασης αρ.120 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 1964, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να χρησιμοποιούν κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου.

Σημειώνεται ότι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία σε σχετική έκθεσή του για το έτος 2021 επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλεί στους εργαζόμενους η παρατεταμένη ορθοστασία, σημειώνοντας μια σειρά από παθήσεις και µυοσκελετικές διαταραχές που προκύπτουν ένεκα αυτής.

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι προβλέπει η νομοθεσία για την ορθοστασία στην εργασία και ευρύτερα, για θέματα ασφάλειας, υγείας και ευημερίας στον εργασιακό χώρο, έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κουκουμά.

Επισυνάπτονται οι δύο προτάσεις νόμου.

Ε.Χ.