You are here

Θύματα bullying ένας στους δύο εργαζόμενους

21/09/2022 13:45

Ένας στους δύο εργαζόμενους υφίσταται bullying στο χώρο της εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της συνδικαλιστικής Οργάνωσης ΣΕΚ, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία εξέτασε σήμερα δύο προτάσεις νόμου για θέσπιση του αδικήματος του εκφοβισμού (bullying), ο οποίος συνίσταται στη σωματική ή και ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ατόμων.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Επιτροπής, τέθηκε πρόταση της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, για θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη, για ποινικοποίηση του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, όχι µόνο της Κύπρου αλλά σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στις σχολικές δομές, αλλά έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές δομές, περιλαμβανομένων του στρατού, των αθλητικών σωματείων, της οικογένειας και του χώρου εργασίας.

Σύμφωνα εξάλλου µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εκφοβισμός αποτελεί «μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας» στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία, ειδικότερα εκεί που υπάρχουν μειονότητες ατόμων µε διαφορετικό προσανατολισμό, πολιτική τάξη, συνήθεια, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα κ.λ.π.

Η κ. Ησαΐα, τόνισε ότι το πρόβλημα στο εργασιακό περιβάλλον είναι τεράστιο, ενώ και καταγγελίες που εξετάζονται από επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η παρενόχληση είναι λόγω bullying, λόγω κενών στην νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή, η ΣΕΚ θα παρουσιάσει έρευνα η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης από ιδιωτική εταιρεία, ενώ τόνισε ότι πέραν τον διαπιστώσεων ότι ένας στους δύο εργαζόμενους είναι θύμα εκφοβισμού, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι 7 στους 10 εργαζόμενους θεωρεί ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας.

Δήλωσε ακόμα ότι η πλειοψηφία των περιστατικών εκφοβισμού που εντοπίστηκαν από την έρευνα, αφορούν από προϊστάμενο σε υφιστάμενους. «Υπάρχουν ανάμεσα μας θύτες που σφυρίζουν αδιάφορα και θύματα που εξαναγκάστηκαν σε απόλυση λόγω καταγγελίας περιστατικών εκφοβισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στο θύμα, ειδικότερα στην ψυχική του υγεία, είναι τεράστιες και δύσλυτες, ενώ το πρόσωπο που διαπράττει τον εκφοβισμό αναπτύσσει τη νοοτροπία του θύτη και της ατιμωρησίας.

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε πως τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά και δεν έχουν πάντα την ίδια μορφή. Εκτός από σωματική βία, ο εκφοβισμός περιλαμβάνει σεξουαλική βία, απειλές, πειράγματα, κοινωνικό αποκλεισμό και ψυχολογική βία και έχει πλέον εξαπλωθεί στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρ' όλο που κάποια από τα συστατικά του εκφοβισμού, όπως η σωματική ή η σεξουαλική βία, αποτελούν αυτοτελώς ποινικά αδικήματα, στην πλειοψηφία τους οι πράξεις που διαπράττονται προς το σκοπό του εκφοβισμού δεν ποινικοποιούνται από τον Ποινικό Κώδικα ή οποιοδήποτε άλλο νόμο της Δημοκρατίας.

Η πρόληψη του εκφοβισμού στα σχολεία και στον αθλητισμό ήδη απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και ως αποτέλεσμα έχουν πρόσφατα τεθεί σε ισχύ δύο σχετικές νομοθεσίες για την αντιμετώπισή του στους τομείς αυτούς.

Σημειώνεται, ότι η επιτροπή Νομικών κατέληξε σε συμφωνία, όπως οι δύο προτάσεις νόμου ενοποιηθούν, αφού τύχουν ελέγχου, καθώς διαπιστώθηκε ότι πρόνοιες τους υφίστανται σε άλλες νομοθεσίες, οι οποίες θα απαλυφθούν.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι λαμβάνει καθημερινά δεκάδες παράπονα για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ενώ τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να βάλουν στην φυλακή παιδιά, αλλά να ληφθούν ανασταλτικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση ή και απάλειψη του φαινομένου του εκφοβισμού.

Της Ελένης Χαραλάμπους