You are here

Αλλαγές για νεοεισερχόμενους σε 100 επαγγέλματα

13/07/2021 19:10

Άρχισε σήμερα στην επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων. 

Σκοπός του νομοσχεδίου, είναι η θέσπιση κατάλληλων κριτηρίων, αναφορικά με ένα κοινό πλαίσιο για τη διενέργεια αξιολογήσεων αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέων, ή την τροποποίηση υφιστάμενων, νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης ή και άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, καθώς επίσης η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς, κατοχυρώνοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας Μαριλένα Πελεκάνου ανάφερε στην Επιτροπή ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 100 επαγγέλματα, τα οποία είναι κατοχυρωμένα νομοθετικά, προσθέτοντας ότι το παρών νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενα μέλη τους, αλλά θα αφορά κυρίως, τους νέους επαγγελματίες που θέλουν να εισέλθουν σε κάποια επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εφαρμόζεται στις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις της Δημοκρατίας οι οποίες περιορίζουν την πρόσβαση σε ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα ή την άσκησή του, ή έναν από τους τρόπους άσκησής του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επαγγελματικών τίτλων και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που επιτρέπονται στους κατόχους του σχετικού τίτλου, που εμπίπτουν στις διατάξεις των περί της Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων Νόμων.

Παράλληλα, δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν θεσπιστεί ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη  νομοθετική κατοχύρωση συγκεκριμένου επαγγέλματος, δυνάμει του ενωσιακού δικαίου το οποίο δεν παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ως προς τον ακριβή τρόπο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.

Σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με τις υφιστάμενες νομοθεσίες, οι οποίες ρυθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελμάτων, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι έχει εξετασθεί το ζήτημα και δεν διαφαίνεται να συγκρούονται.   

Μετά το καλοκαίρι η  εναρμόνιση

«Η συζήτηση άρχισε σήμερα, υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοιχτά για να διασαφηνιστούν και να εμβαθύνουμε σε όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου», ανέφερε σε δηλώσεις στην Stockwatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα πολύ σύνθετο και τεχνικό νομοσχέδιο και πως για να μπορέσει να διαμορφωθεί ουσιαστικότερη θέση για τις πρόνοιες το προτεινόμενου νόμου, θα πρέπει η Επιτροπή να εγκύψει βαθύτερα και να επεξεργαστεί λεπτομερέστερα τις διατάξεις και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο κ. Καυκαλιάς, ανέφερε επίσης ότι κατά την συνεδρία της Επιτροπής,  διαπιστώθηκε η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο των εμπλεκομένων φορέων. Πρόσθεσε ότι η αρμόδια αρχή, το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύθηκε ότι θα αξιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα είναι κλειστή η Βουλή για να προχωρήσει σε  κοινωνικό διάλογο,  ώστε να επανέλθει το Σεπτέμβριο με την επαναλειτουργία του Σώματος με καταγραμμένες τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Της Ελένης Χαραλάμπους