You are here

Άλλαξε η πρόνοια για καθολική συμμετοχή σε ταμεία προνοίας

25/01/2020 07:12

Αλλαγή της πρόνοιας για υποχρεωτική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων στο ταμείο προνοίας μιας επιχειρήσεις περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, υποχωρώντας από την αρχική της θέση μετά τις αντιδράσεις των εργοδοτών.

Στόχος είναι το νέο νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της επιτροπής εργασίας να μην αποδεχθεί τροποποιήσεις εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, με τις οποίες ικανοποιούνταν θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, οδηγώντας το προς ψήφιση στην αρχική του μορφή.

Το νομοσχέδιο επανακατατέθηκε την Παρασκευή ως κατεπείγον, αφού ενσωματώθηκαν οι τροποποιήσεις που απαντούν στις ανησυχίες των εργοδοτών.

Όπως σημειώνεται σε επιστολή των υπουργών οικονομικών και εργασίας, το νομοσχέδιο κατατίθεται ως κατεπείγον, λόγω της προθεσμίας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Από το νέο νομοσχέδιο αφαιρέθηκε η πρόνοια για υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων στο ταμείο προνοίας της επιχείρησης που τους εργοδοτεί. Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, η υποχρέωση δεν μπορεί να ισχύσει γιατί αφορά μερίδα εργοδοτών και όχι όλες τις επιχειρήσεις, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαχείριση και άλλες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ταμείων προνοίας.

Προστίθεται ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει μόλις ολοκληρώσει τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο και τη δημιουργία του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου.

Παράλληλα, εισάγεται επιφύλαξη σε ότι αφορά την πρόνοια για απαγόρευση μεταφοράς συνταξιοδοτικού σχεδίου σε άλλο οργανισμό πέραν του ιδρύματος επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ), με αναγνωρισμένα σχέδια επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, περιλαμβανομένων σχεδίων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αλλά και συνταξιοδοτικών σχεδίων, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε οδηγία του εφόρου, στην οποία ορίζονται παράλληλα, ρυθμίσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των επηρεαζομένων μελών ενώ, δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά πριν την έκδοση της εν λόγω οδηγίας.

Στις νέες πρόνοιες σημειώνεται ότι όσες αιτήσεις διάλυσης ταμείου έχουν ήδη υποβληθεί, θα τύχουν εξέτασης με βάση τον ισχύοντα νόμο.

Οπισθοχώρησε η κυβέρνηση

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν οπισθοχώρηση της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με την αρχική της θέση, εφόσον οι διαφωνίες των εργοδοτικών οργανώσεων με πρόνοιες του αρχικού νομοσχεδίου ήταν γνωστές πριν την κατάθεσή του ενώπιον της βουλής.

Η εκτελεστική εξουσία, παρ’ όλα αυτά προώθησε το νομοσχέδιο αναφέροντας στο ερωτηματολόγιο αντικτύπου ότι όπου σημειώθηκε διαφορά απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει επεξηγηθεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος μη συμβατότητας με τις διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας ή/ και η υποχρέωση για υιοθέτηση των συστάσεων τη ευρωπαϊκής αρχής ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων (EIOPA) προς τον έφορο ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Επιπλέον, σημειωνόταν ότι έχει επεξηγηθεί πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς εργασίας και οικονομικών και συγκεκριμένα, από τη διυπουργική ομάδα η οποία έχει συσταθεί για τις επαγγελματικές συντάξεις.

Στην έκθεση του νέου νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ενημερωθεί για τις τροποποιήσεις και ότι θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος για την προώθηση οποιωνδήποτε νέων, μη εναρμονιστικών διατάξεων.

Της Μαρίας Χαμπή