You are here

Αναμένουν λύσεις για χαμηλοσυνταξιούχους

07/07/2020 20:33

Λύσεις εκ μέρους του υπουργείου εργασίας, στα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το σχέδιο παροχής επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων αναμένει η επιτροπή εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση  της επιτροπής, εξακολουθεί να εκκρεμεί η παροχή της αύξησης επί του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου για την οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και για την οποία εγκρίθηκε συμπληρωματικό κονδύλι €19 εκ. για το 2020,  που δεν έχει ακόμα επιδοθεί.

Η αύξηση θα αντιστοιχούσε σήμερα στα €50 ανά χαμηλοσυνταξιούχο. Η επιτροπή εργασίας κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε αναδρομική καταβολή της αύξησης του επιδόματος στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας  Ανδρέας Ζαχαριάδης σημείωσε ότι υπήρξαν προβληματισμοί σε ότι αφορά τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων. Οι σχετικές συζητήσεις του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους διακόπηκαν τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, αναμένεται να επαναρχίσουν. Εκ μέρους του υπουργείου μένει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του θέματος τον Σεπτέμβριο. 

Εξάλλου, ζητήθηκε από το υπουργείο όπως δοθεί στους συνταξιούχους το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης για παραχώρηση επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου, σε περίπτωση που η πρώτη τους αίτηση απορρίφθηκε λόγω παλαιότερων στοιχείων για τα εισοδήματά τους. Δηλαδή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Ανδρέα Φακοντή, να δοθεί το δικαίωμα  να υποβάλουν εκ νέου αίτηση η οποία να εξεταστεί με βάση τα εισοδήματα τους για το έτος που προηγείται.

Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δόθηκαν οδηγίες ώστε να παραχωρηθεί νέα ευκαιρία σε όσους απορρίφθηκαν για να υποβάλουν αιτήσεις, προσθέτοντας ότι τα εισοδήματά τους θα υπολογίζονται σε αυτοδήλωση που θα υποβάλλουν για το 2020, η οποία θα υπερισχύει για σκοπούς υπολογισμού επιδόματος και η οποία θα ελέγχεται σε τακτά διαστήματα από το υπουργείο εργασίας.

Ο κ. Φακοντής, αναφέρθηκε επίσης στην συμπερίληψη συγκεκριμένων επιδομάτων και χορηγιών όπως η φοιτητική χορηγία και η επιδότηση από τον ΚΟΑΠ, στα ετήσια εισοδήματα του νοικοκυριού, πρακτική που όπως είπε, οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Το υπουργείο εργασίας ανέλαβε να μελετήσει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής και να ενημερώσει γραπτώς για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, εντός των επόμενων ημερών.