You are here

Αναπομπή νόμου για εξίσωση θέσεων μελών αστυνομίας με πτυχιούχους

20/04/2021 15:32

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέπεμψε τον «περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ.4) Νόμο του 2021 που ψήφισε η Βουλή στις 2 Απριλίου και είχε ως σκοπό την εξίσωση υπηρεσιακής θέσης μελών της Αστυνομίας, που ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα, με τη θέση μελών της Αστυνομίας, που κατέχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Συγκεκριμένα, νόμος εξισώνει την υπηρεσιακή θέση μελών της Αστυνομίας που ασκούν τα εξειδικευμένα καθήκοντα και κατέχουν συγκεκριμένα προσόντα ή συγκεκριμένη πείρα συναφή με τα εξειδικευμένα καθήκοντα  του χειριστή, ηλεκτρολόγου, μηχανικού, ηλεκτρονικού πτητικών μέσων, διασώστη ή χειριστή βαρούλκου με τη βαθμολογική θέση των μελών της Αστυνομίας που κατέχουν αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλο ή άλλο ισότιμο προσόν. 

Στο σκεπτικό την αναπομπής αναφέρεται  μεταξύ άλλων ότι ο αναπεμπόμενος Νόμος κρίνεται ως αντισυνταγματικός καθότι προσκρούει στην Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και πρόσθετα δυσλειτουργικός, ενώ η εφαρμογή διατάξεών του όπως διαμορφώθηκαν καθίσταται ιδιαίτερα περίπλοκη ως ανέφικτη.
 
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σε πρακτικό επίπεδο η εφαρμογή και λειτουργία του Νόμου με τον τρόπο που διαμορφώνονται οι διατάξεις του κρίνεται ως ατελής, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ουσιώδη διοικητικά και νομικά προβλήματα.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποτελούν κατεξοχήν ενάσκηση διοίκησης, δεδομένου ότι αφενός, ρυθμίζει τη διοικητική οργάνωση ενώ αφετέρου δεν εντοπίζεται να γίνεται από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων ρύθμιση οποιουδήποτε κανόνα δικαίου ή να επιδιώκεται κάποια γενική και αφηρημένη ρύθμιση.
 
Σημειώνεται επίσης ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι ασύμβατες με το άρθρο 179 του Συντάγματος, αφού ο νόμος θεωρείται ότι παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, την αρχή της ισότητας, ενώ παραβιάζει και το Άρθρο 80 (2), αφού επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους.