You are here

Ανοίγουν 2 χιλ. θέσεις στο δημόσιο και στρατό

20/04/2023 06:36

Με μπαράζ προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στα σώματα ασφαλείας, σχεδόν σε όλες τις μισθολογικές κλίμακες, κάνει ποδαρικό η νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, καλείται να δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή της την ερχόμενη Δευτέρα, για την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 1536 θέσεων στο Δημόσιο Τομέα και 315 θέσεων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (285 θέσεις σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και 30 θέσεις σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Επίσης, καλείται να εγκρίνει την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης συνολικά 120 θέσεων πρώτου διορισμού στον κυπριακό στρατό.

Όσον αφορά τις θέσεις που ανοίγουν στο δημόσιο αφορούν μεταξύ άλλων, σε 233 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, 109 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, 75 θέσεις στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, 61 θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, 20 θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, 15 θέσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 5 θέσεις στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Επίσης, πρόκειται για 333 θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, 84 θέσεις στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, 27 θέσεις στο Υπουργείο Υγείας, 278 θέσεις στην Αστυνομία, 219 θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, 9 θέσεις στο Υφυπουργείο Τουρισμού, 17 θέσεις στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 15 θέσεις στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και από 2 θέσεις στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Άμυνας.

Ακόμα, η επιτροπή Οικονομικών καλείται να εξετάσει την αποδέσμευση 4 θέσεων στο Γενικό Λογιστήριο, 3 θέσεων στη Δικαστική Υπηρεσία, 12 θέσεων στη Νομική Υπηρεσία, 7 θέσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, 2 θέσεων στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και 4 θέσεων στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Προσλήψεις σε ημικρατικούς και δήμους

Σε ότι αφορά τις 315 θέσεις Πρώτου Διορισμού στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (285 σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και 30 θέσεις σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης), πρόκειται σύμφωνα με σημείωμα του Υπουργικού Συμβουλίου που προωθήθηκε στη Βουλή για 126 θέσεις στην ΑΗΚ, 4 θέσεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 8 θέσεις στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, 8 θέσεις στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, 2 θέσεις στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και 5 θέσεις στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Επίσης, πρόκειται για 4 θέσεις στο Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, 28 θέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, 5 θέσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, 1 θέση στον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών και 1 θέση στον Κυπριακό Οργανισμό Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα.

Δεκαεννέα θέσεις προορίζονται για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, 2 θέσεις για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, 29 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 21 θέσεις στο ΡΙΚ, 5 θέσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, 3 θέσεις στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, 3 θέσεις στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αµαθούντας και από μία θέση στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου και στους δήμους Γεροσκήπου, Κερύνειας, Λαπήθου, Λεμεσού, Δερύνειας, Λευκονοίκου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς.

Επίσης, το αίτημα περιλαμβάνει 8 θέσεις στο Δήμο Στροβόλου και από μία θέση στα κοινοτικά συμβούλια Επισκοπής, Ερήµης, Συµβούλιο Φιλούσας Κελοκεδάρων και δύο θέσεις στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας.

Συνολικά 120 υψηλόβαθμες θέσεις στο στρατό

Σε σχέση με τις 120 συνολικά θέσεις πρώτου διορισμού στον Κυπριακό Στρατό, πρόκειται συγκεκριμένα για 56 θέσεις Ανθυπολοχαγού (Κλ. Α8(ί)) (45 για διορισμό οπλιτών αποφοίτων Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) της Ελλάδας εντός του 2023 και 11 για την προώθηση της διαδικασίας ανέλιξης Υπαξιωματικών σε Αξιωματικούς). Οι 50 αφορούν προσλήψεις σε υφιστάμενες κενές θέσεις και οι 6 σε υπεράριθμη βάση έναντι υφιστάμενων κενών θέσεων ανώτερου βαθμού.

Οι υπόλοιπες 54 αφορούν θέσεις Λοχία (Κλ. Α4 και Α6(ίί)) για το διορισμό οπλιτών αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Ελλάδας εντός του 2023 (27 σε υφιστάμενες κενές και 27 σε υπεράριθμη βάση έναντι υφιστάμενων κενών θέσεων ανώτερου βαθμού), καθώς και 10 θέσεων Υπολοχαγού (Κλ. Α9(ί)) με σκοπό την πρόσληψη Ιατρών Αξιωματικών.

Της Ελένης Χαραλάμπους