You are here

Ανοίγουν 500 θέσεις στο δημόσιο

07/03/2019 07:05

Τέσσερα αιτήματα για την αποπαγοποίηση συνολικά 501 θέσεων αναμένεται να εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της η επιτροπή οικονομικών, με τη συντριπτική πλειοψηφία (495) να αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού σε υπουργεία και στον κυπριακό στρατό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική επιστολή ζητείται εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 400 κενών θέσεων πρώτου διορισμού στα υπουργεία της δημόσιας υπηρεσίας και 95 θέσεων πρώτου διορισμού στον κυπριακό στρατό.

Οι περισσότερες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία είναι θέσεις γενικού διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού (70), ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός θέσεων προορίζονται για το υπουργείο μεταφορών (69), το υπουργείο εσωτερικών (65), το υπουργείο οικονομικών (62) και στο υπουργείο γεωργίας (46).

Λιγότερες θέσεις αφορούν στα υπουργεία παιδείας (27), εργασίας (25), ενέργειας (16), άμυνας (11), στο υφυπουργείο ναυτιλίας (6 θέσεις) και στο υπουργείο δικαιοσύνης (3).

Σχετικός κατάλογος καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση αποδεσμεύσεων, που υπόκεινται στην έγκριση της επιτροπής οικονομικών, αφορούν κυρίως, βοηθούς γραμματειακούς λειτουργούς (50), κτηματολογικούς γραφείς (42), τεχνικούς του υπουργείου μεταφορών (40), εκπαιδευτικούς ψυχολόγους (27) και διοικητικούς λειτουργούς (20).

Σε ότι αφορά τις θέσεις στο στρατό, η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που στάλθηκε στη βουλή, αναφέρεται σε 50 κενές θέσεις ανθυπολοχαγού κλίμακας Α8(ι) και 45 θέσεις λοχία κλίμακας Α4 και Α6 (ιι), εκ των οποίων οι 41 σε υφιστάμενες κενές θέσεις και 4 υπεράριθμες έναντι κενών θέσεων σε ανώτερο επίπεδο.

Άλλες 6 θέσεις προαγωγής

Πέραν των εκατοντάδων θέσεων πρώτου διορισμού, αιτήματα κατατέθηκαν και για την αποπαγοποίηση τριών θέσεων διευθυντή εμπορίου και βιομηχανίας κλίμακας Α15 (πρώτου διορισμού και προαγωγής), στο υπουργείο εμπορίου και μιας θέσης προαγωγής, κλίμακας Α11(ιι) για λειτουργό εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη Α’.

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης αίτημα για αποπαγοποίηση μιας θέσης προαγωγής στη δικαστική υπηρεσία για ανώτερο πρωτοκολλητή κλίμακας Α13 (ιι) που αναμένεται να κενωθεί τον Απρίλιο και μια θέση προαγωγής για γραμματειακό λειτουργό στον ΘΟΚ.

Της Μαρίας Χαμπή