You are here

«Ανοίγουν» τα επαγγέλματα αρχιτέκτονα, πολιτ. μηχανικού

21/09/2022 10:53

Υπό την απειλή κυρώσεων από την Κομισιόν, ανοίγει ο δρόμος για την εγγραφή στο μητρώο του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητήριου Κύπρου (ΕΤΕΚ), πολιτών της ΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην χώρα τους ως αρχιτέκτονες ή μηχανικοί, ώστε να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από δύο προειδοποιητικές επιστολές από την Κομισιόν για παράβαση στην παροχή πρόσβασης σε επαγγέλματα, όπως του αρχιτέκτονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο του «Ο περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητήριου Κύπρου Νόμος του 2022», τέθηκε πρόσφατα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, με σκοπό την ορθότερη εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία προνοεί την παροχή πρόσβασης των επαγγελματιών στις αγορές εργασίας άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περαιτέρω διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω οδηγία εφαρμόζεται σε υπηκόους των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των τριών κρατών μελών του ΕΟΧ (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν), οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν κάποιο νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα σε κάποιο κράτος μέλος, άλλο από εκείνο που αποκτήθηκε ο επαγγελματικός τίτλος και ισχύει για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από ειδική οδηγία, όπως για παράδειγμα τους νόμιμους ελεγκτές και τους δικηγόρους.

Δύο προειδοποιητικές επιστολές

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβε τη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2021, στην οποία διατυπώνεται συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη, λόγω ασυμβατότητας της σχετικής εθνικής νομοθεσίας, αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων πολιτών της ΕΕ.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο που υιοθετεί τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον προηγούμενο Ιούνιο, ενώ η σχετική Οδηγία υιοθετήθηκε από τη Δημοκρατία το 2019 και η πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη το 2020.

Συγκεκριμένα, με το τροποποιητικό νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρο, ότι δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο του ΕΤΕΚ θα έχουν πλέον όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, πέραν από τους κύπριους και τους συζύγους τους.

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών, ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο νόμο, μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σκοπούς συμβατότητας με την Οδηγία, αφορούν, μικρής σημασίας θέματα τα οποία δεν υιοθετήθηκαν σωστά κατά την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο κυπριακό δίκαιο, λόγω πολυπλοκότητας της Οδηγίας.

Πρόσθεσε επίσης, πως παρότι δεν αναφέρεται στη νομοθεσία του ΕΤΕΚ, η εγγραφή πολιτών της ΕΕ στο μητρώο του επιμελητηρίου, ήταν κάτι που εφαρμοζόταν φέροντας μάλιστα και ως παράδειγμα αρχιτέκτονα από την Ελλάδα η οποία εργάζεται στην Κύπρο.

Βουλευτές μέλη της επιτροπής, έψεξαν το γεγονός ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε με καθυστέρηση στη Βουλή, καθώς η πρώτη προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ στάλθηκε στη Δημοκρατία το 2020.

Στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνου Μουσιούττα, λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων από την ΕΕ, εάν το σχετικό νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Βουλευτές, ζήτησαν να κληθούν σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών και ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Σημειώνεται ότι, το τροποποιητικό νομοσχέδιο εκπονήθηκε από το ΕΤΕΚ και έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών.

Της Ελένης Χαραλάμπους