You are here

Ανοίγουν θέσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας

04/06/2022 08:05

Πριν περάσει καλά καλά μια εβδομάδα από το άνοιγμα 1415 θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, καλείται να εξετάσει νέα αιτήματα για αποπαγοποίηση άλλων 171 θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Το μεγαλύτερο αίτημα κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην αποπαγοποίηση συνολικά 161 θέσεων, εκ των οποίων οι 140 είναι θέσεις προαγωγής και οι 21 είναι θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή αποδέσμευσε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά 273 θέσεις πρώτου διορισμού. Στο σημείωμα του υπουργείου προς την επιτροπή τονίζεται ότι η πλήρωση των εν λόγω θέσεων, κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων στις θέσεις περιλαμβάνονται μία θέση ανώτερου οικονομικού λειτουργού, κλίμακας Α13(ίί) και μία οικονομικού λειτουργού Α', κλίμακας A11(ii), οι οποίες είναι κενές,  ενώ επισημαίνεται ότι η μία θέση θα προκύψει ως συνεπακόλουθη της πλήρωσης της άλλης θέσης.

Για το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και προσωπικού ζητείται η αποπαγοποίηση 48 γραμματειακών λειτουργών από κλίμακα Α8 μέχρι Α11, οι οποίες είναι κενές ή αναμένεται να κενωθούν λόγω αφυπηρέτησης των κατόχων ή ακόμα και προαγωγής των προκατόχων τους.

Επίσης ζητείται η αποπαγοποίηση 38 θέσεων από κλίμακα Α8 μέχρι Α13, για το τμήμα Τελωνείου, 40 θέσεων (Κλίμακες Α8-Α13)στο Τμήμα Φορολογίας,  αλλά και τριών θέσεων κλίμακας Α10 στο Τυπογραφίο και πέντε θέσεων στο Γενικό Λογιστήριο κλίμακας Α11 με Α14.

Θέσεις σε υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και ΑΝΑΔ

Όσον αφορά άλλα αιτήματα, στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα τεθεί αίτημα του υπουργείου Υγείας για έξι υψηλόβαθμες θέσεις. Συγκεκριμένα αφορούν 3 θέσεις διευθυντή κλινικής/τμήματος (Κλ. Α16(ί)), (Θέση Προαγωγής) και μίας κενής θέσης βοηθού διευθυντή κλινικής/τμήματος (Κλ. Α15(ίί)), (Θέση Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής).

Επίσης μία θέση Ανώτερου Χημικού (Κλ. Α13(ίί)), (Θέση Προαγωγής) και μία κενή θέση Πρώτης Επισκέπτριας Υγείας (Κλ. Α10(ίί)), (Θέση Προαγωγής).

Την αποδέσμευση μιας θέσης προαγωγής βοηθού λειτουργού Πολιτικής Άμυνας (Κλ. Α8-9) για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τεσσάρων θέσεων στη διοίκηση της ΑΝΑΔ (Κλ. Α11-Α13) θα εξετάσει επίσης η Επιτροπή την Δευτέρα.

Προς κατάργηση η απαγόρευση πλήρωσης θέσεων

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα οδηγηθεί την ερχόμενη Πέμπτη πρόταση νόμου, του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η οποία προβλέπει το ξεπάγωμα όλων των θέσεων προαγωγής. Συγκεκριμένα προνοεί ότι οι προαγωγές δεν θα περνάνε  από την Επιτροπή Οικονομικών, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα γίνονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Επί της πρότασης νόμου, τροπολογία κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα  ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας, με την οποία προνοείται κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή να σταματήσουν και οι απαγορεύσεις για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής.

 Την ίδια ώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις ενημέρωσαν την Βουλή,  για συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών για κατάργηση όλων των απαγορεύσεων πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παγοποίση των προσλήψεων και προαγωγών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βρίσκεται σε ισχύ από το 2013 στο πλαίσιο μέτρων που εφαρμόσθηκαν για στήριξη της οικονομίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους