You are here

Αντιδρούν για καθυστέρηση ελέγχων εργασίας

21/02/2020 17:56

Αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων προκαλεί η νέα αναβολή στην ψήφιση της νομοθεσίας για την ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, ωστόσο η ψήφισή του αναβλήθηκε για πολλοστή φορά, μετά από αίτημα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αίτημα για αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, έθεσε ενώπιον της βουλής και η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, έτσι ώστε να παραχωρηθεί χρόνος για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με κόμματα αναφορικά με ενδεχόμενες τροπολογίες στο νομοσχέδιο.

Υπέρ της αναβολής, ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, επεκτείνοντας την καθυστέρηση του νομοσχεδίου που πηγαινοέρχεται στην ολομέλεια εδώ και τρία χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών αναφέρεται ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε αυτή τη φορά επ’ αόριστον και πως «με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ η ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών εργασίας μπαίνει  στην κατάψυξη μέχρι νεοτέρας».

Σημειώνεται πως η περαιτέρω καθυστέρηση στην νομική κατοχύρωση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους ασυνείδητους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.

Αναφέρεται επίσης, ότι στο πλαίσιο του διαλόγου έχουν ικανοποιηθεί πολλές από τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και τονίζεται πως είναι άμεση ανάγκη να προωθηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, για τη δημιουργία της υπηρεσίας επιθεωρητών στο υπουργείο εργασίας, που θα ελέγχει αποτελεσματικά μια σειρά από πολύ σημαντικές νομοθεσίες που αφορούν το εργατικό δίκαιο. 

Δυσαρέσκεια για την νέα αναβολή εξέφρασε και η ΠΕΟ κάνοντας λόγο για «προφάσεις και αιτιάσεις», παρά το γεγονός, όπως σημειώνεται, «ότι έχει επίσημα δηλωθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας ότι το νομοσχέδιο τυγχάνει της ομόφωνης αποδοχής όλων των κοινωνικών εταίρων».

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι από τον Ιούνιο του 2017 όταν η κυβέρνηση κατάθεσε το νομοσχέδιο, οδηγήθηκε 3 φορές στην ολομέλεια, όμως τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με διάφορες προφάσεις και αιτιάσεις εμποδίζουν την ψήφιση του.

«Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό στους μόνους που προσφέρουν υπηρεσία είναι σε εκείνους τους εργοδότες που αυθαιρετούν και δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα» σημειώνεται.

Προστίθεται ότι «η επιμονή τους να σκοτώσουν το νομοσχέδιο […] δηλώνει  υποτίμηση και παραγνώριση του θεσμοθετημένου συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και του τριμερούς διαλόγου».

«Οι εργαζόμενοι, η κοινωνία ολόκληρη, βλέπουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει. Όχι μόνο υποσκάπτεται η προώθηση ενός μέτρου που μπορεί να συμβάλει στην  στήριξη των αδυνάτων, στην αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας και στην καταπολέμηση της εργοδοτικής ασυδοσίας, αλλά ταυτόχρονα στην πράξη υποβοηθούνται όσοι εθίστηκαν στην αυθαιρεσία, σε βάρος εκείνων των εργοδοτών που είναι συνεπείς και συμμορφώνονται με τις νομοθεσίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες από τους εργαζόμενους. Καταγράφονται και αξιολογούνται».