You are here

Απέρριψαν αναπομπή για δικαστές και εισαγγελείς

24/11/2022 18:35

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ένταξη των αφυπηρεσάντων δικαστών και του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στους αξιωματούχους που θα ελέγχονται για την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, για δύο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ , Δημήτρης Δημητρίου,  είπε ότι δεν θα κάνουν αποδεκτή την αναπομπή του νόμου, καθώς θεωρούν η ανάγνωση που γίνεται για αντισυνταγματικότητα και την διάκριση των εξουσιών, δεν υφίσταται.

Πρόσθεσε ότι δεν αλλάζουν τους όρους απασχόλησης των δικαστών και εισαγγελέων, καθώς δεν απαγορεύουν την απασχόληση τους, αλλά ζητούν να εξασφαλίζουν άδεια για να εργαστούν.

Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε πλήγμα στην αξιοπιστία, στην ισονομία και ισοπολιτεία την άρνηση των δικαστών και εισαγγελέων να συμπεριληφθούν στους ελεγχόμενους αξιωματούχους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού σε τοποθέτηση του, είπε ότι με την απόφαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά να τον αναπέμψει στη Βουλή, δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς οι ίδιοι οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει τελεία στο ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα και να μην θέσει τους δικαστές σε μια δύσκολη κατάσταση και να υπογράψει το νόμο.

Ο βουλευτής επίσης του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε σε ξεχείλωμα του νόμου για τη διάκριση των εξουσιών, τον οποίο επικαλείται μεταξύ άλλων στους λόγους αναπομπής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι είναι συνήθης τακτική να επικαλούνται τη διάκριση εξουσιών, όταν δεν θέλουν να ψηφιστεί ένας νόμος από τη Βουλή και διερωτήθηκε πόσο θεμιτό είναι ο γενικός και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, με τη συνταξιοδότηση τους να εργαστούν σε κάποιο του οποίου ανέστειλαν τη δίωξη.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, από την πλευρά του ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και πρόσθεσε ότι θα λήξει αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράψει το νόμο.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάντρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, που όσοι κατέχουν αξιώματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, τη λογοδοσία και τη σύγκρουση συμφέροντος.

Κάκισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το συγκεκριμένο νόμο, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που παραδίδει την εξουσία έχοντας μια τάτσα ο ίδιος» δεν έπρεπε να προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Έψεξε επίσης το βοηθό γενικό Εισαγγελέα, λέγοντας ότι «όταν δήλωνε πριν από λίγες μέρες στην Βουλή αδιάφθορος, θα έπρεπε να είχε σταματήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου».

Η κ. Ατταλίδου τόνισε περαιτέρω ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να θέλουν να έχουν προνόμια και ειδική μεταχείριση ακόμα και μετά από την συνταξιοδότηση τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους