You are here

Αποκλίσεις κοινωνικών εταίρων για την τηλεργασία

29/05/2023 17:29

Το νομοσχέδιο για τη θέσπιση της τηλεργασίας ήταν το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (EΣΣ) υπό τον Υπ. Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.  

Η συνεδρίαση του ΕΣΣ που ήταν η πρώτη υπό τον νέο ΥΠΕΡΓ, κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες χωρίς μάλιστα να εξαντληθεί η ατζέντα των επτά θεμάτων, όπως είχε καθοριστεί. Έμεινε εκτός συζήτησης το θέμα των ιδιωτικών γραφείων εργασίας το οποίο αφέθηκε στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΣ το οποίο θα γίνει πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Οι ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων δεν θέλησαν μετά το πέρας της συνεδρίασης να κάνουν δηλώσεις.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπ. Εργασίας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης εποικοδομητικό και ουσιαστικό.

Συζητήθηκαν, είπε, σημαντικά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και ακούστηκαν από τους κοινωνικούς εταίρους διαφορετικές προσεγγίσεις. 

«Παρά τις οποιεσδήποτε αποκλίσεις, ευελπιστώ ότι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συναινετικές λύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες», τόνισε ο ΥΠΕΡΓ.  

Αναφερόμενος ειδικότερα στο επίμαχο θέμα της τηλεργασίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι υπήρξαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων διαφορετικές αποκλίσεις κυρίως ως προς το κατά πόσο το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο ή όχι για να παραπεμφθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Οι πληροφορίες φέρουν τον ΥΠΕΡΓ να επιδιώκει κάποιες αλλαγές επί του νομοσχεδίου που είχε ετοιμαστεί επί θητείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των τεσσάρων συντεχνιών, της ΠΕΟ, της ΣΕΚ, της ΠΑΣΥΔΥ και της ΔΕΟΚ.

Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων επεσήμαναν ότι το υφιστάμενο ν/σ απηχεί τις θέσεις των εργαζομένων και το λεκτικό του γίνεται αποδεκτό ως έχει.

Σημείωσαν ότι στην περίπτωση που ο ΥΠΕΡΓ προχωρήσει στις οποιεσδήποτε αλλαγές που ενδεχομένως να αποδυναμώνουν τις τρεις βασικές αρχές που έχει θέσει το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν θα γίνει αποδεκτό.

Οι βασικές αρχές που έθεσαν οι συντεχνίες και αποτελούν μέρος του ν/σ  είναι:

Η τηλεργασία να είναι επί εθελοντικής βάσης, ή κατόπιν συμφωνίας του τηλεργαζόμενου με τον εργοδότη του, να είναι ρυθμισμένο το δικαίωμα της αποσύνδεσης και να επωμίζεται ο εργοδότης το κόστος που θα επιβαρύνει τον τηλεργαζόμενο ο οποίος θα εργάζεται από το σπίτι του.

Κληθείς ο ΥΠΕΡΓ να σχολιάσει κατά πόσο η καθυστέρηση που υπάρχει στην προώθηση του ν/σ στη Βουλή είναι γιατί γίνεται παράλληλη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Παναγιώτου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η τηλεργασία και να τεθεί σε εφαρμογή δεδομένου ότι έτσι και αλλιώς θα πρέπει να εναρμονιστεί και με τις νέες οδηγίες που θα αποφασίσει η ΕΕ.  

Τόνισε ότι  η πλέον σημαντική πτυχή του θέματος είναι το εργάσιμο ωράριο, είτε κάποιος εργάζεται  με φυσική εργασία, είτε με τηλεργασία να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης ή κατάχρησης από τον εργοδότη του.

«Η ουσία είναι να μην παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», είπε προσθέτοντας ότι «η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο και κανείς εργαζόμενος να μην θυματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Ο ΥΠΕΡΓ είπε ότι ο ίδιος έχει ως στόχο το ν/σ  για τη ρύθμιση της τηλεργασίας να κατατεθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που ήταν στην ατζέντα του ΕΣΣ, ο ΥΠΕΡΓ είπε ότι συζητήθηκε το ν/σ που ετοιμάστηκε για την καταγραφή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, για να ασκείται ουσιαστική εποπτεία σε σχέση με τις ώρες κατά τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι.

Συζητήθηκε η έκδοση διατάγματος για την απασχόληση των φοιτητών που προέρχονται από άλλες χώρες και οι οποίοι έχουν την επιθυμία να εργαστούν.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ έγινε και μία πρώτη συζήτηση σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις εργασιακές σχέσεις μέσω τακτικών επιθεωρήσεων.

Του Λεύκου Χρίστου