You are here

Αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα

14/09/2018 16:25

Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με στοιχεία που θέτει ενώπιον της βουλής το υπουργείο εργασίας.

Ο συνολικός αριθμός εργατικών ατυχημάτων που έχει γνωστοποιηθεί στο τμήμα επιθεώρησης εργασίας, κατά την περίοδο 2010-2017, ανέρχεται στις 14,7 χιλ. παρουσιάζοντας ανοδική τάση τα τελευταία δύο χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, στο τμήμα επιθεώρησης εργασίας γνωστοποιούνται τα θανατηφόρα ατυχήματα και τα ατυχήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την απουσία των εργοδοτουμένων από την εργασία για περισσότερες από 3 μέρες.

Αυτού του είδους τα εργατικά ατυχήματα έφτασαν στα 2.070 το 2017 σε σχέση με 1.905 το 2016 και 1.596 το 2015 ενώ, ο μεγαλύτερος αριθμός κατά την εν λόγω περίοδο καταγράφηκε το 2010 όταν έφτασαν στα 2.184.

Περιορισμένες οι ποινικές διώξεις

Παρά τον μεγάλο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων, είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που οδηγούνται τελικά σε ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού, το τμήμα επιθεώρησης εργασίας ετοιμάζει φακέλους ποινικής δίωξης για σοβαρές παραβάσεις της περί ασφάλειας και υγείας νομοθεσίας, μετά από περιστατικά ατυχημάτων ή επικίνδυνων συμβάντων. 

Οι φάκελοι περιέχουν όλο το σχετικό μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώνεται, καθώς και έκθεση γεγονότων/διερεύνησης του περιστατικού. 

Στη συνέχεια, οι φάκελοι διαβιβάζονται στον αρμόδιο δημόσιο κατήγορο, που ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γενικού εισαγγελέα και ο οποίος αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων εργατικών ατυχημάτων, για τα οποία το τμήμα επιθεώρησης εργασίας εισηγήθηκε την ποινική δίωξη και οδηγήθηκαν τελικά στο δικαστήριο από το 2010 μέχρι τον Μάιο του 2018, ανέρχεται στα 147.

Οι ποινικές διώξεις για εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν πτωτική πορεία από το 2010, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε αύξηση του βαθμού συμμόρφωσης των εργοδοτών με τις σχετικές νομοθεσίες ασφάλειας και υγείας.     

Στις 147 ανέρχεται και ο συνολικός αριθμός υποθέσεων εργατικών ατυχημάτων για τις οποίες υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων από το 2010.

Όπως σημειώνει η κ. Αιμιλιανίδου, η συχνότητα και σοβαρότητα των ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στις επιχειρήσεις, αποτελεί βασικό κριτήριο για το πόσο συχνά επιθεωρούνται τέτοιες επιχειρήσεις και ποια μέτρα λαμβάνονται εναντίον τους. 

Οι επιθεωρήσεις που διενεργούνται μπορεί να είναι στοχευμένες για συγκεκριμένο θέμα ή γενικές, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα επιθεωρήσεων ή έκδοσης βεβαίωσης, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως την ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, την ύπαρξη εκτιμήσεων κινδύνων, την παροχή μέσων/συστημάτων προστασίας, την ύπαρξη και λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας κ.ά. 

Με βάση την εικόνα που αποκομίζει κατά την επιθεώρηση ο επιθεωρητής προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες που, όπως σημειώνεται, εκτός από τις προφορικές του υποδείξεις, περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, την έγγραφη υπόδειξη των παραβάσεων με απαίτηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, την έκδοση και επίδοση ειδοποιήσεων βελτίωσης ή απαγόρευσης και την προώθηση ποινικής δίωξης.

Μ.Χ.