You are here

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους κόπηκαν από την αστυνομία

15/07/2022 10:17

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε την πόρτα για την πρόσληψη στο αστυνομικό σώμα των 92 υποψηφίων αστυνομικών που απέτυχαν σε εξετάσεις, μεταξύ των οποίων οι 46 που κόπηκαν στις ψυχομετρικές εξετάσεις, η υπόθεση των οποίων βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι, θα ψηφίσουν τους κανονισμούς που έχουν ενώπιον τους, αναφέροντας ότι για αρκετό χρονικό διάστημα συντελείται ένα μεγάλος εμπαιγμός σε βάρος νέων παιδιών από την πολιτεία.

Υπενθύμισε ότι οι 46 από τους υποψηφίους που κόπηκαν είχαν περάσει αρχικά τις ψυχομετρικές εξετάσεις, αλλά αποκόπηκαν στη συνέχεια σε επαναληπτική εξέταση από λανθασμένη διαδικασία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης είπε ότι η βουλή προσπαθεί να διορθώσει μια αδικία που συντέλεσαν η αστυνομία και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Ανέφερε πως με την ψήφιση των κανονισμών δεν εξασφαλίζεται η πρόσληψη των 46 που κόπηκαν στην ψυχομετρική εξέταση, αλλά τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία και γι’ αυτό θα τους ψηφίσουν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου από την πλευρά του είπε από το βήμα της Βουλής ότι, οι κανονισμοί υπερβαίνουν τα όρια του νόμου, εκτιμώντας ότι θα ξανά χρειαστεί η Βουλή να εξετάσει τους σχετικούς κανονισμούς.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η βουλή παρατείνει την ισχύ των εξετάσεων στα δύο χρόνια όχι μόνο για τους 46 που κόπηκαν στις ψυχομετρικές εξετάσεις αλλά και για κείνους που απέτυχαν στις αθλητικές, ιατρικές και άλλες εξετάσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε σε προσπάθεια διόρθωσης της αδικίας που συντελέστηκε στον παρελθόν, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι οι κανονισμοί πρόσληψης στην αστυνομία και την πυροσβεστική θέλουν πλήρη και ριζική διόρθωση.

Πρότεινε επίσης όπως τις εξετάσεις για την πρόσληψη στην αστυνομία και την πυροσβεστική αναλάβει κάποιο πανεπιστήμιο.  

Σε ισχύ οι εξετάσεις για δύο χρόνια

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σκοπός των πρώτων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει των άρθρων 13 και 17 του περί Αστυνομίας Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Αστυνομίας (Γενικών) Κανονισμών, ώστε η επιτυχία υποψηφίων στις γραπτές εξετάσεις για πρόσληψη αστυφυλάκων στην Αστυνομία να ισχύει για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Σκοπός των δεύτερων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει των άρθρων 13 και 39 του περί Αστυνομίας Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Διορισμού και Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών, ώστε η επιτυχία των υποψηφίων στις γραπτές εξετάσεις για πρόσληψη ειδικών αστυνομικών στην Αστυνομία να ισχύει για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στην γραπτή εξέταση, αλλά αποτυγχάνουν στις ψυχομετρικές εξετάσεις ή στις ιατρικές εξετάσεις ή στη μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος ή στις αθλητικές δοκιμασίες και συνεπώς δεν δύναται να διοριστούν στην Αστυνομία, δύναται να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους στο αστυνομικό σώμα σε άλλες διαδικασίες πρόσληψης που θα προκηρυχθούν εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασής στην οποία έχουν επιτύχει, χωρίς ωστόσο να υποχρεούνται να επιτύχουν εκ νέου στη γραπτή εξέταση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των νέων διαδικασιών πρόσληψης. 

Επιπρόσθετα, οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις δύναται για τα επόμενα δύο έτη από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων να διεκδικούν την πρόσληψή τους στο αστυνομικό σώμα, έστω και αν έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους. 

Περαιτέρω, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις προσδίδεται αναδρομική ισχύ, ώστε αυτές να τυγχάνουν εφαρμογής και για τους υποψηφίους οι οποίοι πέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία στον βαθμό του Αστυφύλακα και στη θέση Ειδικού Αστυνομικού που διενεργήθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων κανονισμών, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει δύο έτη από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Αναδρομική ισχύ κανονισμών

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης των κανονισμών στην επιτροπή Νομικών, ο Αρχηγός Αστυνομίας σημείωσε ότι αφορμή για την προώθηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων αποτέλεσε η ακύρωση μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της διαδικασίας διορισμού αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η εν λόγω ακυρωτική απόφαση, με την οποία η Αστυνομία οφείλει να συμμορφωθεί, επηρεάζει τέσσερις εκκρεμούσες διαδικασίες πρόσληψης αστυφυλάκων και ειδικών αστυνομικών στο αστυνομικό σώμα, ήτοι συνολικά διακόσιους πενήντα υποψηφίους. 

Εντός των ημερών προκήρυξη για πρόσληψη αστυνομικών

Ως εκ τούτου, είπε ότι κρίνεται αναγκαίο όπως προσδοθεί αναδρομική ισχύ στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.  Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και, σε περίπτωση έγκρισης των προτεινομένων κανονισμών, θα δημοσιευθεί αμέσως νέα προκήρυξη για πρόσληψη νέων μελών στην Αστυνομία, ενώ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η διενέργεια των γραπτών εξετάσεων.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διευκρίνισε ότι υποψήφιος ο οποίος είναι κάτοχος πιστοποιητικού επιτυχίας σε γραπτή εξέταση για πρόσληψη στην Αστυνομία δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να προσέλθει σε γραπτή εξέταση που διεξάγεται στο πλαίσιο της νέας προκήρυξής, εφόσον επιθυμεί να βελτιώσει τη βαθμολογία του.