You are here

Διαφωνία για τους μισθούς δικαστών

09/11/2022 11:57

Για τη διαφωνία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για εξομοίωση της μισθοδοτικής κλίμακας των προέδρων των Οικογενειακών Δικαστηρίων µε αυτών των Επαρχιακών Δικαστηρίων, πληροφορεί τη Βουλή, ο πρόεδρος του, Αντώνης Λιάτσος.

Σε γραπτή ενημέρωση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης των τεσσάρων τροποποιητικών νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, ο κ. Λιάτσος αναφέρει ότι το ζήτημα εξετάσθηκε σε πρόσφατη συνεδρία του σώματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Προσθέτει ότι λήφθηκε απόφαση, ότι, δεν μπορεί να συγκατανεύσει στην εξομοίωση της μισθοδοτικής κλίμακας των προέδρων των δύο Δικαστηρίων, λόγω των διαφορετικών καθηκόντων και ευθυνών των δύο δικαιοδοσιών.

Συμφωνεί όμως, όπως υπογραμμίζει µε μισθοδοτική αναβάθμιση, τόσο των υπό αναφορά προέδρων Οικογενειακών Δικαστηρίων, όσο, για σκοπούς ενιαίου μέτρου, και των προέδρων των άλλων ειδικών δικαιοδοσιών, ήτοι των Δικαστηρίων Εργατικών Διαφορών, Ελέγχου Ενοικιάσεων και Στρατιωτικού.

Περαιτέρω το Ανώτατο Δικαστήριο, εισηγείται ως ορθό μέτρο μισθοδοσίας, το ενδιάμεσο, μεταξύ μισθού Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συνένωσης σε ενιαία αίτηση, των αιτήσεων που καταχωρίζονται ενώπιον των Οικογενειακών Δικαστηρίων μεταξύ των ιδίων διαδίκων, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η εξέταση των τεσσάρων νομοσχεδίων που εισάγουν μεταξύ άλλων για πρώτη φορά στο νομικό σύστημα της Κύπρου, το συναινετικό διαζύγιο και περιορίζουν σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για την έκδοση του.

Ένα από τα προτεινόμενα νομοσχέδια τροποποιεί τον «Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο», με στόχο οι δικαστές του οικογενειακού δικαστηρίου να έχουν τα ίδια προσόντα του προέδρου και των δικαστών επαρχιακού δικαστηρίου και να διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και τοποθετήθηκε γραπτώς ο πρόεδρος του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, σε πρόσφατες δηλώσεις είπε ότι στόχος είναι η πρώτη δέσμη νομοσχεδίων που εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το οικογενειακό δίκαιο, να οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος, πριν το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνη Στέφη Δράκου, μιλώντας κατά την παρουσίαση των νομοσχεδίων στη Βουλή, τόνισε ότι όλες οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο εστιάζονται κυρίως στο συμφέρον του παιδιού και στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Της Ελένης Χαραλάμπους