You are here

«Διαχρονική» η αδιαφορία για γραφείο τύπου και πληροφοριών

13/06/2018 21:21

Έλλειψη προσωπικού και αδιαφορία εκ μέρους υπουργείων και υπηρεσιών για το γραφείο τύπου και πληροφοριών και τις υπηρεσίες που παρέχει, κατήγγειλε σήμερα στην επιτροπή θεσμών η διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου υποστηρίζοντας ότι διαχρονικά το ΓΤΠ ήταν παραγνωρισμένη υπηρεσία.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι άδειες ασθενείας, η απουσία διοικητικών λειτουργών και τα μικρά κονδύλια που παραχωρούνται στην υπηρεσία για τη διεξαγωγή εκστρατειών, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα δεδομένα δυσχεραίνουν την προσπάθεια της υπηρεσίας για εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών, ανέφερε ότι «διαχρονικά το ΓΤΠ ήταν παραγνωρισμένη υπηρεσία όχι μόνο από υπουργείο εσωτερικών αλλά γενικότερα από τις υπηρεσίες του κράτους». Υπάρχουν, σημείωσε, «πολλά τμήματα και υπουργεία που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν περάσαμε εμείς το μήνυμα σωστά της σημασίας της δουλειάς που παρέχουμε».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια 77 άτομα έχουν μεταφερθεί αλλού και υποστήριξε ότι οι δυνατότητες του γραφείου περιορίζονται και πως η υπηρεσία πρέπει να αξιοποιηθεί με καλύτερο τρόπο.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου εξέφρασε απογοήτευση για την απουσία του υπουργείου εσωτερικών από τη συνεδρίαση ενώ είχε κληθεί, σημειώνοντας ότι αυτό αποδεικνύει πως η σημασία που δίνει το υπουργείο στην υπηρεσία η οποία υπάγεται σε αυτό, είναι ελάχιστη.

Ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε ότι το ΓΤΠ έχει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, ωστόσο διαχρονικά δεν στηρίζεται όσο θα έπρεπε.
  
Υποστήριξε ότι εάν υπήρχε συντονισμός μεταξύ κρατικών τμημάτων η υπηρεσία θα μπορούσε να αποδίδει καλύτερα εκφράζοντας ακόμα την άποψη ότι το ΓΤΠ δεν θα έπρεπε να υπάγεται στο υπουργείο εσωτερικών αλλά στην προεδρία ή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
 
Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα ετοιμάσει σχετική έκθεση, η οποία θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας στο κεφάλαιο Δ’ για συζήτηση και θα σταλεί επίσης, στην εκτελεστική εξουσία, ενώ εξέφρασε την πρόθεση όπως επικοινωνήσει και ο ίδιος με τον υπουργό εσωτερικών αύριο, ώστε να τον ενημερώσει για τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε «σε ένα σωρό παθογένειες, χωρίς να πει επί της ουσίας τί κάνει η κυβέρνηση που τη διόρισε για να λύσει τα προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με τον κ. Πετρίδη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΤΠ γιατί αν κάποιος είναι αρμόδιος να επιλύσει αυτά τα προβλήματα είναι ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών» όπως είπε.
 
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για συνταρακτικές αναφορές της κ. Μιχαηλίδου σε σχέση με την αδιαφορία που επιδεικνύουν σε ορισμένες περιπτώσεις τμήματα και υπουργεία, όταν ενημερώνονται σχετικά με αρνητικά δημοσιεύματα που εντοπίζει το ΓΤΠ για την Κύπρο.

Σημείωσε πως είναι προς το «συμφέρον μας να υπερασπιστούμε τις λειτουργίες του ΓΤΠ και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει το ρόλο και τη σημασία που αξίζει σε αυτή την υπηρεσία».