You are here

Δημιουργείται ενιαία επιθεώρηση στην αγορά εργασίας

21/03/2019 07:10

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων προωθεί το υπουργείο εργασίας με στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των νόμων για τους οποίους έχει αρμοδιότητα το υπουργείο εργασίας.

Η υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασε την Τρίτη ενώπιον των κοινωνικών εταίρων το σχετικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί για ψήφιση από τη βουλή για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η κ. Αιμιλιανίδου σε δηλώσεις της στη StockWatch ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εφαρμογή των νόμων του υπουργείου.

«Προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των νόμων ενώ θα γίνονται συντονισμένες επιθεωρήσεις», σημείωσε.

Θετικά οι εταίροι

Το νομοσχέδιο βλέπουν θετικά οι κοινωνικοί εταίροι καθώς συμβάλει στη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της αγοράς εργασίας.

Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε στη StockWatch ότι έγιναν μικρές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο, σημείωσε, θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας της βουλής για έγκριση και ψήφιση.

«Θέση της ΣΕΚ είναι ότι η δημιουργία της υπηρεσίας θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελέγχου στην αγορά εργασίας», ανέφερε.

Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. «Δείξαμε μια στάση εποικοδομητική για να μπορέσει να προχωρήσει ως κοινή πρόταση όλων των κοινωνικών εταίρων ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα κόμματα που αντιδρούν για να ψηφιστεί η νομοθεσία», επισημαίνει.

«Δεν σημαίνει ότι είμαστε ευτυχείς με όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει, αλλά συναινέσαμε για να μπορέσει να προχωρήσει η ψήφισή του», σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στη StockWatch ότι με τις αλλαγές που επήλθαν η ΟΕΒ δεν διαφωνεί με την προώθηση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, έγιναν προσαρμογές στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα μειώθηκε το διοικητικό πρόστιμο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Με βάση τις αρχικές σκέψεις, για παραβίαση νόμων του υπουργείου εργασίας το πρόστιμο ήταν €500 με μάξιμουμ €10 χιλ. Με τις τροποποιήσεις, το πρόστιμο παραμένει το ίδιο για όλους πλην των επιχειρήσεων με μικρό αριθμό εργαζομένων όπου μειώνεται στα €200 με μάξιμουμ €5 χιλ.

Της Γεωργίας Χαννή