You are here

Δημόσιο: Στάσιμοι όσοι παίρνουν κάτω από «πέντε»

25/02/2020 07:20

Καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσης προαγωγής και διατμηματικής προαγωγής, θα είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους οι αξιολογήσεις τους στο πλαίσιο των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή οικονομικών.

Πρόνοιες που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέπουν ότι κανένας υπάλληλος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για προαγωγή σε θέση προαγωγής ή σε θέση διατμηματικής προαγωγής, εάν στις τρεις τελευταίες ετήσιες υπηρεσιακές του εκθέσεις, είχε συνολική βαθμολογία αξιολόγησης της απόδοσης του χαμηλότερη του πέντε.

Η πρόνοια που αφορά στα κριτήρια επιλογής για προαγωγή σε θέσεις προαγωγής ή διατμηματικής προαγωγής, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο περί αξιολόγησης υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία και απασχόλησε την επιτροπή οικονομικών κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων. Όπως διευκρινίστηκε η πρόνοια ισχύει για την αξιολόγηση για κάθε ένα από τα τρία τελευταία έτη.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Λένια Ορφανίδου, η εν λόγω πρόνοια βασίζεται σε θέση της νομικής υπηρεσίας.

Η κ. Ορφανίδου επικαλέστηκε θέσεις της νομικής υπηρεσίας και κατά την εξέταση προνοιών που αφορούν στον τρόπο κατανομής από την ΕΔΥ, των πρόσθετων μονάδων για επιπρόσθετα προσόντα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να περιορίζεται υπέρμετρα ο ρόλος της ΕΔΥ στις προαγωγές.

Σημείωσε ότι με το να προκαθορίζονται τα πάντα περιορίζεται ο ρόλος της ΕΔΥ στο ελάχιστο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι αυτό που αλλάζει σε σχέση με τις διατμηματικές προαγωγές, είναι κυρίως ότι τις συγκεκριμένες θέσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν πλέον και υποψήφιοι από διαφορετικές υπηρεσίες του δημοσίου.

Παρατήρησε ότι μέχρι σήμερα καθοριστικό ρόλο στις προαγωγές είχε ο παράγοντας της αρχαιότητας, «ακόμα και σε βάρος της πείρας που έρχεται από έξω», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να μειωθεί η βαρύτητα του κριτηρίου της αρχαιότητας και να δοθεί βαρύτητα στην πείρα.

Σε διαβούλευση με ΠΑΣΥΔΥ το υπουργείο

Σε διαδικασία διαλόγου με την ΠΑΣΥΔΥ, επί των νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών, το οποίο ζήτησε χρόνο για την ολοκλήρωση των επαφών του με τις συντεχνίες δημοσίων υπαλλήλων που είχαν διατυπώσει παρατηρήσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη αρχίσει ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της ΠΑΣΥΔΥ, ενώ παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου είχαν εκφράσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, εκτός της ΠΑΣΥΔΥ, η ΑΣΔΥΚ και η συνδικαλιστική οργάνωση Ισότητα.

Κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση αφέθηκαν κατά μέρος πρόνοιες που φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τη συζήτηση μεταξύ υπουργείου – ΠΑΣΥΔΥ, μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν μεταξύ τους.

Αυτές οι πρόνοιες αφορούν μεταξύ άλλων, εσωτερικές ασφαλιστικές δικλείδες στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ), τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων διατμηματικής προαγωγής και τα κριτήρια προαγωγής.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκά, ανέφερε ότι ζητούνται επίσης διευκρινίσεις σε σχέση με τη βαρύτητα και τον τρόπο κατανομής των πρόσθετων μονάδων στην αξιολόγηση, σε ότι αφορά την πείρα και την προφορική εξέταση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να παρουσιάσει διαφοροποιημένη πρόταση.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή